Петролът поскъпва

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
218
article picture alt description

Данните от търговията на 10 юли сочат скок на стойността на септемврийския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures с 4,44 % или с 2,85 долара, като при затварянето цената достигна 67,01 долара за барел.

Августовският фючърс за петрола сорт WTI на NYMEX поскъпна с 4,5 % или с 2,6 долара – до 60,43 долара за барел. Петролът сорт WTI завърши деня над нивото от 60 долара за барел за пръв път от месец май, а котировките достигнаха максималното си ниво от 7 месеца насам. Освен това, както отбелязва MarketWatch подем се наблюдава за пета поредна сесия, нещо, което не се е случвало от февруари тази година.

Днес цената на петрола продължава да се повишава, отчитайки данните за нивото на запасите от горива в САЩ. Влияние оказват и данните за урагана в Мексиканския залив.

Септемврийският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон продължава да
се повишава и се котира при цена от 67,37 долара за барел -  плюс 0,53 %

Договорът за петрола сорт WTI на NYMEX за август се котира при цена от 60,76 долара за барел – плюс 0,54 %. .

Компаниите прекратяват операциите по добив на петрол и природен газ в Мексиканския залив, поради продължаващият ураган. По данни на еко службата на САЩ – BSEE, преустановена е работата на около 32 % от петролните мощности и на 18 % от газовите мощности в района.

В краткосрочен план петролният пазар все още ще е под влиянието и на отношенията Иран – САЩ, а се следи и развитието на търговските преговори САЩ – Китай.

Стоковите запаси от петрола в САЩ през миналата седмица спаднаха с 9,5 млн. барела, стана ясно вчера от данните на EIA. Резервите от бензин намаляват с 1,5 млн. барела, а на дестилати се увеличават с 3,7 млн. барела.
Запасите на терминала в Кушинг, където се съхраняват търгуваните на NYMEX количества също намаляват – с 310 хил. барела.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща