Петролът поевтинява след скока на цените в сряда

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
550
article picture alt description

Стойността на двата основни сорта петрол в сряда се повиши значително, като наблюдателите отдават това на  данните за понижението на запасите от горива в САЩ – рекорден спад от 2016 г.

Според данните от търговията на 26 юни договорът за август за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures нарасна с 1,44 долара или 2,21 % - до 66,49 долара за барел.

Августовският фючърс за WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се увеличи с 1,55 долара или 2,68 % - до 59,38 долара за барел.

Тази сутрин цените на двата основни сорта стартират с понижение.

Августовският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures поевтинява с 0,31 долара или 0,47% - до 66,18 долара за барел.

Стойността на фючърса за WTI за август на NYMEX спада с 0,33 долара или 0,56 % - до 59,05 долара за барел.

В сряда двата сорта поставиха нов рекорд, надхвърляйки нивото от края на месец май.

Увеличението на цените в сряда започна след публикуването на данните от доклада на министерство на енергетиката на САЩ за спад на запасите от петрол в страната през миналата седмица с 12,79 млн. барела и е най-високият темп на понижение от септември 2016 г.

На терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX , резервите са спаднали с 1,75 млн. барела. Освен това запасите от бензин в САЩ през миналата седмица са се понижили с 1 млн. барела, а на дестилати – с 2,4 млн. барела.

Добивът на петрол в САЩ е спаднал със 100 хил. барела на ден – до 12,1 млн. барела на ден.

Влияние върху петролния пазар оказаха изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп за вероятността от въвеждането на допълнителни мита върху стоките от Китай, ако по време на срещата му в рамките на G20  с председателя на Китайската Народна Република Си Дзинпин в Осака не постигнат договореност по търговските въпроси.

„Планът Б се заключава в това, че всеки месец ще взимаме от Китай милиарди долара и ще търгуваме все по-малко с него“, коментира Тръмп пред телевизия Fox.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща