Петролът поевтинява след като премина през повишение и разнопосочна търговия

Енергетика / Свят
3E news
327
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък вечерта след слаба разнопосочна търговия, макар и с малка разлика преминаха към спад, след като от началото на седмицата поскъпнаха с повече от 6 процента.

Юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures намаляват с 0,07 долара или с 0,10 % до 66,87 долара за барел.към момента на публикуване на информацията.

Фючърсите за месец май за петрола сорт WTI на NYMEX намаляват с 0,21 долара или с 0,33 % до 63,26 долара за барел.

За увеличението на цените през тази седмица изиграха роля прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и ОПЕК+ през 2021 година. Министерство на енергетиката на САЩ от своя страна съобщи за намаляване на запасите от нефт в страната през миналата седмица с 5,89 млн. барела.

В същото време оптимизмът по повод икономическото възстановяване остава сдържано, заради влошаването на ситуацията с коронавируса в ключовите страни потребителки на петрол. Редица страни като Италия, Франция, Германия, както и други европейски страни запазват локдауните, а в Индия в четвъртък бе регистриран пореден ръст на броя на заразените – над 217 хил. души.  

На този фон анализаторите коментират, че ситуацията в света във връзка с разпространението на коронавируса остава несигурна, предвид растящия брой н новозаразените.

В същото време компанията за услуги в сектора Baker Hughes съобщи    , че броят на сондажните платформи в САЩ през седмицата, завършващ на 16 април се е увеличил със 7 – до 344.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак съобщи в петък, че решенията за възстановяването на добива на ОПЕК+ са приети и това ще се случи през месеците май-юли.
Следващата среща на ОПЕК+ е планирана за 28 април. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бен Салман каза, че на тази среща може да бъде взето всякакво решение – както „нагоре“, така и „надолу“ в зависимост от ситуацията на пазара.

На заседанието си на 1 април министрите от ОПЕК+ стигнаха до решение за постепенно увеличение на добива, което бе ограничено по-рано. Така през месец май ОПЕК+ се очаква да увеличи добива с 350 хил. барела на ден, през юни – с още 350 хил. барела на ден, а през юни – с 441 хил. барела на ден. В резултат всички страни от ОПЕК+ ще достигнат до нивата, на които бе планирано да достигнат от началото на 2021 г.

Някои от експертите обръщат внимание на появилите се съобщения за обсъждане на ограничения от руската страна на експорта на бензин.

По-рано руския вицепремиер Александър Новак съобщи пред журналисти, че за стабилизиране на вътрешния руски пазар правителството разглежда възможност за въвеждане на ограничения за редица нефтопродукти и получи подкрепа на енергийното министерство по този повод.

Това обач е често срещана ситуация при нестабилност на вътрешния пазар. Случва се, когато цените на нефтопродуктите в чужбина са по-скъпи от тези на вътрешния пазар, а цените на бензина в Русия растат от края на 2020 г., Предполога се, че въпреки предприетите от март тази година мерки явно може да се наложат и допълнителни такива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща