Петролът поевтинява с над 5 процента

Енергетика / Свят
3E news
293
article picture alt description

Цените на петрола в понеделник вечерта поевтиняват съществено.

Стойността на юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures намалява с 5,18 % или с 3,36 долара до 61,50 долара за барел.

Цената на фючърсите за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) спадат с 5,83 % или с 3,58 долара до 57,87 долара за барел.

Наблюдателите на пазара виждат нова ситуация на пазара след решението на ОПЕК+ за ограничаване на добива от една страна и предстоящите възможности за връщане на Иран на пазара.

През миналата седмица страните от ОПЕК+ се споразумяха за увеличаване на добива на петрол през месец май с 350 хил. барела на ден, същият обем и за юни и за 440 хил. барела на ден през юли. Страните от ОПЕК+ планират да се върнат на нивото на производството, планирано още през месец януари, а Саудитска Арабия да върне на пазара 1 млн. барела на ден от доброволно ограничения си добив.

Освен че бе съгласувано увеличение на добива за три месеца ОПЕК+ си запази възможността за за ограничения при необходимост.

В същото време стана ясно, че Саудитска Арабия планира от месец май да увеличи цените на петрола за купувачите си от Азия с 0,2 – 0,5 долара за барел, според съобщение на компанията Saudi Aramco. Според коментара на Bloomberg това говори за увереност на Саудитска Арабия в икономическото възстановяване на региона.

Наблюдателите на пазара обръщат внимание на планираната за 6 април среща на съвместната комисия по иранското ядрено споразумение във Виена. САЩ по-рано потвърдиха  участието си.

Правителството на Иран призова Вашингтон за пълно и окончателно сваляне на американските санкции, които ограничават експорта на ирански петрол. Добивът на петрол в Иран е спаднал от 3,55 млн. барела  на ден през 2018 г. до ниво под 2 млн. барела на ден през 2020 г. по данни на S&P Global Platts. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща