Петролът поевтинява

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
468
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък сутринта стартираха  търговията разнопосочно, но по-късно и при двата сорта се отчита спад.

Експертите очакват, че към края на днешния ден може да се очаква формирането на най-същественото понижение от началото на месец май, което е свързано със сделката за ограничаване на добива на петрол в рамките на ОПЕК+.

Септемврийският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures тази сутрин първо поскъпна с 0,11 долара за барел – до 63,41 долара за барел, но по-късно търговията се установи при цена от 63,21 долара за барел. В четвъртък стойността при затварянето бе 63,3 долара за барел. Отчетеният спад е (минус) 0,14 %.

Котировката на фючърса за август за петрола сорт WTI на NYMEX падна с 0,49 долара – до 56,85 долара за барел, а по-късно се понижи още – 56,65 долара за барели или минус 0,26 %. В четвъртък борсите в САЩ бяха затворени заради празника на Деня на независимостта.

Според данните, от началото на тази седмица Brent загуби от порядъка на 5 % от стойността си, а WTI около 3 %.

Експертите коментират също така, че петролът е попаднал в капана между сделката между страните от ОПЕК и извън картела и заплахата от глобална рецесия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща