Петролът завърши седмицата с ръст

Енергетика / Свят
3E news
251
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол завършват седмицата с ръст и при това успешно компенсирайки загубите от понеделник, сочат данните от търговията. 
Септемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures достигнаха до цена от 74,19 долара за барел, което е увеличение (плюс) 0,54 %.
Фючърсите за септември за петрола сорт WTI на NYMEX нараснаха до 72,16 долара за барел – плюс 0,34 %. 

В понеделник цената на петрола се срина с 6 – 7 процента, докато участниците на пазара оценяваха решението на ОПЕК+ за увеличение на добива. Освен това пазарът попадна под натиска на глобалните разпродажби заради страховете, свързани с разпространението на нови щамове от коронавируса.  Впоследствие обаче безпокойството на пазара бе овладяно и настроенията бързо се смениха с оптимизъм. Така в края на седмицата се оказва, че петролът успешно компенсира загубите и дори се отчита леко повишение в сравнение с данните от края на предходната седмица. 

Както коментира пред агенция Bloomberg президентът на Strategic Energy & Economic Research, Michael Lynch, търговците не са били уверени в това какво е решението на ОПЕК+  и какво демонстрира -  „мечи“ или „бичи“ настроения. В същото време той отчита и влиянието и на други фактори върху пазара, при това противоречиви, а това от своя страна води до висока волативност. 

Един от факторите, с който се съобразяват участниците на пазара са данните на компанията за услуги в сектора Baker Hughes отчете, че броят на действащите петролни сондажни инсталации в САЩ за седмицата, завършваща на 23 юли са се увеличили със 7 – до 387.  
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща