Петролът все още поскъпва, Brent стигна най-високото ниво за последните 2 години

Енергетика / Свят
3E news
309
article picture alt description

Темповете на ръст на петролните котировки се ускориха по време на търговията в понеделник и стигнаха най-високото ниво за повече от две години, отчитат наблюдателите на пазара. Експертите смятат, че това се дължи на ускоряването на темповете на ваксинация срещу COVID-19 и свалянето на ограниченията за пътуванията. Към края на търговията се наблюдава връщане на ценовите нива към по-реални стойности. 

Междувременно анализаторите от Goldman Sachs прогнозират, че през лятото петролните цени може да достигнат дори до 80 долара за барел. 

Августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в края на търговията се котират при цена от 72,99 долара за барел, което е повишение с 0,30 долара или с 0,41 % спрямо цената при затварянето на предишната сесия. По-рано в рамките на търговията Brent достигна 73,62 долара за барел.

Цената на фючърсите за юли за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) достига 71,15 долара за барел – плюс 0,24 долара или 0,34 % в сравнение със стойността пи затварянето на предишната сесия. По-рано в рамките на търговията сорт WTI достигна до цена от 71,77 долара за барел. 

В края на миналата седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че световното търсене на петрола ще се върне към нивото отпреди пандемията към края на 2022 г., а през 2021 г. се очаква търсенето да се увеличи с 5,4 млн. барела на ден до 96,4 млн. барела на ден, а през 2022 г. – с 3,1 млн. барела на ден. 

Наблюдателите на пазара отчита също така, че броят на сондажните платформи в САЩ през миналата седмица се е увеличил с 6 – до 365 или най-високото ниво от април 2020 г. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща