Петрол от Иран се съхранява в пристанища на Китай, заобикаляйки санкциите на САЩ

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
423
article picture alt description

Танкери доставят ирански петрол в Китай, разтоварвайки милиони барели гориво в митническите хранилища на китайските пристанища, което формално не нарушава санкциите на САЩ, пише агенция Bloomberg , позовавайки се на свои източници.


„Два месеца и половина, след като Белия дом въведе забрана за покупка на ирански нефт, петролът от Иран продължава да се доставя в Китай, където се съхранява в така наречените „митнически хранилища“, цитира агенцията източник, запознат със ситуацията. Петролът не пресича митническата граница и не се отразява в данните за внос, тоест доставките не противоречат задължително на санкциите, отбелязва агенцията.


Източници уточняват, че голяма част от иранският петрол в китайските хранилища все още е собственост на Техеран. По този начин не се нарушават американските санкции. Определени количества от петрол са собственост на китайски предприятия, които са могли да получат гориво в рамките на схемата „петрол срещу инвестиции“. Не е ясно дали такива трансакции са нарушение на санкциите, затова компаниите от Китай съхраняват петрол в митническите хранилища, за да избегнат официална проверка, която може да последва след регистриране на митница, съобщават източниците.

Едностранно през миналата година САЩ излезе от сделката с Иран за ядрената програма и отново въведе санкции срещу Техеран, включително вторични, тоест по отношение и на други страни извършващи бизнес с Иран.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща