Петер Алтмайер: Германия ще използва само електроенергия от ВЕИ до 2050 г.

Енергетика / Свят
3E news
1585
article picture alt description

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви в сряда, че до 2050 година страната трябва да получи 100% от електроенергията си от възобновяеми източници. Преди това немското правителството говореше, че в рамките на този срок трябва да се постигне 80% електричество от възобновяема енергия. Алтмайер добави, че е важно да се търси решение до края на октомври или началото на ноември за старите възобновяеми активи, за да продължат те да работят, предаде БНР.

По-рано тази седмица сдружението с нестопанска цел за опазване на околната среда Deutsche Umwelthilfe (DUH) нарече "бъркотия" проектозакона на Петер Атлмайер за възобновяеми енергийни източници.

Междувременно кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри проектобюджета за 2021 г., съобщи ДПА.

Проектобюджетът включва допълнителни разходи за климатично свързано икономическо развитие и инфраструктура. Финансовата помощ за справяне с коронавируса е също част от проекта.

Общите разходи обаче са намалени с около 20% в сравнение с предходната година поради очакваните по-ниски данъчни приходи.

Бюджетът, който предвижда дълг от над 96 милиарда евро и временно премахване на конституционната т.нар. "дългова спирачка", която ограничава структурните дефицити до 0,35% от брутния вътрешен продукт на Германия.

Германското правителство планира да се върне към спазването на дълговата спирачка от 2022 година.

Министърът на финансите Олаф Шолц пък посочи, че правителството ще запази държавния дълг на страната под 80% от брутния вътрешен продукт, въпреки че националната икономика продължава да се бори с кризата, породена от коронавирусната пандемия.

По-рано Шолц прогнозира, че дългът ще нарасне до 75% от БВП до края на годината и след това до 80%, докато пандемията не приключи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща