Парламентарната асамблея на ОССЕ атакува с резолюция "Северен поток 2" и "Турски поток"

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
948
article picture alt description

Комисията по политически въпроси и сигурност към Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа  (ОССЕ) прие резолюция, която определя „Северен поток 2“ и „Турски поток“ като средство за политическо и икономическо принуждаване на зависимите от доставки на енергийни ресурси държави. Поправките в документа са внесени от представителите на САЩ.

Автор на резолюцията „Енергийна сигурност в региона на ОССЕ“ е на представителя от Литва Рута Милюте.

Документът изразява безпокойство по повод „корупционните практики, в частност в рамките на държавните монополи, работещи в енергийния сектор“, а също така в него се подчертава необходимостта от развитието на диалог между страните, експортиращи, импортиращи енергийни ресурси и осъществяващи транзит.


Резолюцията призовава правителствата на държавите, участващи в ОССЕ да се въздържат от използването на енергийните ресурси като инструмент за подчинение или оказване на влияние върху страните, зависещи от импорт, осъществяване на доставки или транзит на енергийни ресурси.
Представители на парламентарната асамблея от САЩ заедно с няколко колеги от Канада и Литва са внесли поправка, чрез която в документът се изразява „особено безпокойство по повод проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ и потенциалното им използване като средство за политическа и икономическа принуда върху зависимите от доставки държави - участнички“.


„Става дума за нарастването на зависимостта от един източник (на енергийни ресурси). Приятели от Централна и Източна Европа могат да пострадат от това. То може да доведе до ръст на корупцията и нестабилност в региона. Както току-що каза Украйна има редица последствия, свързани с разширяването на потока ("Северен поток 2"). „Турски поток“ увеличава способността за влияние от страна на Русия върху другите страни и може да има негативни последствия. Не може да позволим на Русия чрез енергията си да увеличи драстично зависимостта на Европа. Смятаме, че демократичните институции не могат да бъдат заложници на енергийните доставки, свързани със „Северен поток 2“ и „Турски  поток“. Призовавам всичките колеги да подкрепят тези поправка“ е казал представителят на САЩ Лий  Зелдин.

Турската делегация от своя страна се е обявила против поправката, тъй като доставките ще зависят от споразумения между държавите, които могат да избират дали да се присъединят към „Турски поток“, или не.

Освен това са били приети и други поправки на представителите на САЩ в ОССЕ. С тях се предлага на държавите, които членуват в ОССЕ да създадат инфраструктурата, необходима за присъединяване на все по-глобализиращият се пазар на природен газ, в това число и чрез засилване на регионалната взаимосвързаност, а също така оказване на „взаимна подкрепа при възпирането и потискането на опитите на страните ...да използват енергийните доставки като средство за икономическа принуда“.

Комисията е приела резолюцията  като се е съобразила с поправките.

Комисията по политическите въпроси и сигурността на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа прие също така по-рано проект за резолюция, осъждаща действията на Русия в Крим и в Керченския пролив. Документът е озаглавен "Милитаризирането от Руската федерация на временно окупираната Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, Черно и Азовско море".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща