Очаква се САЩ да включат Русия в списъка на страните с валутни манипулации

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
733
article picture alt description

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се готви да разшири списъка на страните, които Вашингтон подозира във валутни манипулации. Това става ясно от информация на агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Министерство на финансите на САЩ изготвя два пъти годишно доклад, в който между другото посочва страните, подозирани в манипулации с валути. По данни на източника на агенцията, цитирана от ТАСС, в доклада, който ще излезе през този месец, броят на държавите ще е около 20. В миналия доклад те са били 12. Отбелязва се, че разширяването на списъка е поради това, че Министерство на финансите е променило един от критериите, които влияят върху вкарването на страните в този списък.

Към настоящия момент САЩ контролират действията с националните валути със страните, които са големи търговски партньори на САЩ, а също така и с Швейцария. Bloomberg отбелязва, че в разширяването на санкциите могат да влязат Виетнам, Ирландия, Малайзия, Русия и Тайланд, които имат голям дефицит в търговския баланс със САЩ. Очаква се, че Индия и Южна Корея ще бъдат изключени от списъка. Тръмп по-рано обвини ЕС, Китай и Русия в манипулиране на курса на  техните валути.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща