Очаква се евродепутатите да одобрят окончателно цифровото удостоверение за пътуване тази седмица

По време на дебата във вторник евродепутатите ще потвърдят отново необходимостта от тестове на достъпни цени.

Икономика / Свят
3E news
506
article picture alt description

Очаква се ЕП да дадe окончателно одобрение на цифровото удостоверение на ЕС за COVID, за да се улесни пътуването в рамките на ЕС по време на пандемията и да се допринесе за икономическото възстановяване.

Законодателните мерки за гарантиране на свободното движение по време на пандемията от COVID-19 бяха ускорени от парламента. Споразумението със Съвета беше постигнато едва два месеца след представянето им от Комисията, така че те да бъдат въведени преди началото на летния сезон. Удостоверението, което ще бъде безплатно и може да бъде в цифров или хартиен формат, доказва, че притежателят е бил ваксиниран, възстановен от болестта или наскоро е получил отрицателен тест. Общата рамка ще позволи на всички държави членки на ЕС да издават удостоверения, които ще бъдат оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими в целия ЕС.

Очаква се по време на дебата във вторник евродепутатите да потвърдят отново необходимостта от тестове на достъпни цени. Те също така ще подчертаят, че държавите членки не трябва да налагат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на удостоверение – такива като карантина, самоизолация или тестване – освен ако това не е оправдано от съображения, свързани с общественото здраве, и ще призоват за бързо внедряване на системата.

Гласуването на проектозаконите ще се състои във вторник, като резултатите ще бъдят обявени в сряда сутринта. След като бъдат приети на пленарно заседание, регламентите ще трябва да бъдат официално приети от Съвета на ЕС и публикувани в Официален вестник, преди да могат да започнат да се прилагат от 1 юли.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща