Операторът на „Северен поток“ плаща на лобисти в САЩ, но засега напразно

Енергетика / Свят
3E news
371
article picture alt description

През 2020 г. операторът на „Северен поток 2“ е увеличил разходите за лобисти в САЩ, но без резултат. По данни на Reuters, Nord Stream 2 AG е увеличил заплащането на лобисти в САЩ през първото полугодие до 1,69 млн. долара. Агенцията отбелязва, че това е два пъти повече от януари – юни 2019 г. С лобиране на интересите на оператора на проекта на балтийския газопровод се занимава компанията GR Government Affairs, Sweeney & Associates и Roberti Global. За конкретни лица в Конгреса обаче нищо не е известно.

Лобистката компания за „Северен поток 2“ е регистрирана по закона за разкриване на лобистка информация от 1995 г. Законът разрешава на лобистите на чуждестранни компании или на частни лица да съобщават много малко информация, освен ако работата им не е в полза на чуждо правителство. Представител на Белия дом е отбелязал пред Reuters, че в даденият случай лобистите се стремят да прокарат интереси на Москва.

Лобистите на балтийския газопровод има и противници. Както пише Reuters, компанията Yorktown Solutions LLC лобира за интересите на „Нафтогаз Украйна“.

Неотдавна американският сенат включи в проекта за отбранителния бюджет на страната санкции срещу проектът „Северен поток 2“. Нови допълнителни санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“ бяха обявени и ог държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Първите санкции срещу газопровода „Северен поток 2“ бяха въведени  през декември миналата година и доведоха до спиране на строителството.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща