ОПЕК понижи оценката си за световното търсене на петрол през 2019 г.

Запазва се прогнозата за доставки на петрол от страните извън картела

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
429
article picture alt description

ОПЕК понижи оценката си за ръст на търсенето на петрол през 2019 г. със 70 хил. барела на ден, като организацията очаква, че потреблението ще надхвърли нивото от 100 млн. барела на ден, като ще се установи на нивото от 99,86 млн. барела на ден.


Както се казва в месечния отчет на картела, потреблението на петрол ще се увеличи през настоящата година с 1,14 млн. барела на ден, като оценката е понижена основно заради вялото търсене в страните от ОИСР през първото тримесечие.


Очаква се, че ръстът на търсенето ще се дължи основно на страните от Азия начело с Индия и Китай, а също така и някои от страните в ОИСР.
По предварителни данни за април запасите от петрол в страните от ОИСР, според ОПЕК са се увеличили с 25 млн. барела – до 2,874 млрд. Това е с 54,4 млн. барела повече от година по-рано и със ,6 млн. барела над средното петгодишно ниво, като от тях 7,9 млн. барела прехвърлят запасите от нефтопродукти, а при петролът се демонстрира дефицит от 0,2 млн. барела.


Страните от ОПЕК през месец май на тази година са понижили добива си на петрол с 236 хил. барела на ден, падайки под нивото от 30 млн. барела на ден – до 29,876 млн. барела на ден се казва още в отчета. Най-голямо е понижението при Иран, като разбира се, това се дължи на санкциите на САЩ. Добивът, според данните е спаднал с 227 хил. барела на ден – до 2,37 млн. барела на ден.


Саудитска Арабия също е понижила добивът си – със 76 хил. барела на ден. Съществен е и спадът при  Нигерия – с 92 хил. барела на ден – до 1,733 млн. барела на ден,  както и Венецуела.  Някои от страните, като Ирак например са увеличили добивът си.

ОПЕК запазва оценката си за  2019 г. количеството от доставки на петрол от страните, които не са членки на картела, независимо от лекото понижение на очакванията за САЩ, заради по-ниското от очакваното производство през първото тримесечие.


Така, според данните от доклада, очакването е, че през 2019 г. доставката на петрол от страните извън ОПЕК ще се увеличат с 2,14 млн. барела на ден след ръст от 2,91 млн. барела на ден през 2018 г. - до 64,51 млн. барела на ден.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща