ОПЕК понижава оценката си за ръста на доставките на петрол през 2019 г. от страните, които не членуват в картела

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
744
article picture alt description

ОПЕК понижи оценката си за ръст на доставките на петрол от страните, които не членуват в картела през 2019 г. с 20 хил. барела на ден – до 64,52 млн. барела на ден, се казва в доклада на петролния картел.

Прогнозата е преразгледана основно, заради по-ниските от очакваните количества за доставка на петрол от САЩ, Великобритания, Австралия, Малайзия, Бразилия, Бахрейн и Казахстан., което е било частично компенсирано от преразглеждането в посока повишение на оценката за доставките от Китай с 55 хил. барела на ден за това тримесечие.

ОПЕК очаква, че САЩ (+ 1,85 млн. барела на ден), Бразилия, Русия, Австралия, Великобритания, Гана и Судан ще бъдат основните движещи сили за ръст при доставките през тази година. Мексико, Казахстан, Норвегия, Индонезия и Виетнам се очаква да покажат най-голямо понижение.

Оценката за ръст на световните доставки на петрол за страните извън ОПЕК през 2018 г. остана непроменена и на нивото от 62,37 млн. барела на ден.

В доклада на ОПЕК се коментират и проблемите с доставките на петрол по нефтопровода „Дружба“, които през последните седмици бяха спрени заради замърсен петрол.  ОПЕК смята, че тези проблеми са били в подкрепа на цените през април. Припомняме, че проблемът със замърсения петрол бе потвърден и от руското енергийно министерство и нефтопроводът остана блокиран дълго време, до установяване на замърсителите. Съответно има и задържан физически лица, които Русия смята за отговорни. Доставките по газопровода „Дружба“ бяха възстановени за Беларус на 2 май, а Украйна пусна транзита за Европа на 11 май.

В доклада на ОПЕК се отчита също така и слабо понижение на добива в сравнение с март – от 30,034 млн. барела на ден до 30,031 млн. барела на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща