ОПЕК подобрява незначително оценката си за търсенето на петрол

Енергетика / Свят
3E news
517
article picture alt description

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) подобрява, макар и слабо оценката си за спада на търсенето на петрол през 2020 г. в сравнение с очакванията отпреди. Така например по-рано се прогнозираше, че търсенето на петрол ще се понижи с 9,77 млн. барела на ден. Новата прогноза е за 9,75 млн. барела на ден – до 90,02 млн. барела на ден, става ясно от месечния доклад на ОПЕК.

Прогнозата за темпа на ръста на търсенето на петрол през 2021 г. не е променена и е за 5,9 млн. барела на ден – до 95,91 млн. барела на ден.

Търсенето на петрол от страна на държавите от ОИСР през 2020 г. е преразгледана в посока понижение заради по-слабите от очакванията данни за американския регион особено през второто полугодие на 2020 г. Възстановяването на търсенето на горива в транспорта е било на практика преустановено, заради увеличения брой болни от COVID-19. Това от своя страна е довело до спад на мобилността в САЩ.

В страните, които не влизат в ОИСР, търсенето на петрол е преразгледано също, но в посока повишение, особено заради по-високото от очакваното търсене в Китай и Индия през четвъртото тримесечие на годината.

През 2021 г. ОПЕК очаква, че в страните, влизащи в състава на ОИСР потреблението на петрол ще се увеличи с 2,6 млн. барела на ден и ще достигне ниво на общо търсене от 44,8 млн. барела на ден. Според прогнозата търсенето на нефт няма да се възстанови напълно след спада през 2020 г.

В държавите, които не влизат в ОИСР търсенето на петрол според очакванията ще се увеличи с 3,3 млн. барела на ден и ще достигне 51,2 млн. барела на ден. В основата на този ръст ще бъде Китай, следвана от Индия и другите страни от Азия. Предполага се също така, че търсенето на горива за нефтохимическата промишленост ще подкрепя ръста на търсенето през 201 г.

Предварителните данни сочат за спад на добива през ноември на търговските запаси в страните от ОИСР с 24,5 млн. барела – до 3,104 млрд. барела, което е с 205,1 млн. барела повече от същия период на миналата година и със 163,1 млн. барела над средното петгодишно значение.

В същото време остатъците от нефт намаляват с 11,2 млн. барела – до 1,546 млрд. барела или със 72,6 млн. барела над средното 5-годишно значение, на нефтопродукти – с 13,3 млн. барела до 1,558 млрд. барела.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща