ОПЕК очаква ръст на търсенето на петрол през 4-то тримесечие почти до нивото отпреди кризата

Енергетика / Свят
3E news
419
article picture alt description

Търсенето на петрол през 2020 г. е спаднало от 99,98 млн. барела на ден, не както се е смятало преди месец до 90,26 млн. барела на ден, а до 90,39 млн. барела на ден, се казва в мартенския доклад на ОПЕК.

Сега ОПЕК очаква, че през 2021 г. търсенето ще се увеличи до 96,27 млн. барела на ден, а не до 96,05 млн. барела на ден, както бе посочено преди месец, тоест ръстът е от порядъка на 5,89 млн. барела на ден, със 100 хил. барела на ден повече, отколкото изчисляваха анализаторите през февруари.

При това очакването за потреблението на петрол през първото тримесечие е по-лошо със 180 хил. барела на ден – до 93,04 млн. барела на ден, през второто тримесечие – с 310 хил. барела на ден по-лошо – 95,61 млн. барела на ден. През третото тримесечие обаче прогнозата за търсенето е с 400 хил. барела на ден по-добра – 97,43 млн. барела на ден, а оценката за четвъртото е повишена почти с 1 млн. барела на ден – до 98,91 млн. барела на ден, което практически отговаря на докризисното ниво.  

Анализаторите от ОПЕК смятат, че през 2021 г. бюджетните и паричните стимули в много ключови региони ще станат по-активни. В тази връзка те споменават неотдавна одобрения пакет за бюджетно стимулиране от САЩ за сумата от 1,9 трлн. долара, който е допълнение към приетия пакет от данъчни и бюджетни стимули от над 3 трлн. долара. Освен това от ОПЕК смятат, че продължаващото възстановяване на икономиката на азиатските страни е в подкрепа на световната икономика - на ниво от 5,1 % през 2021 година.

От ОПЕК обаче предупреждават, че настоящата прогноза в голяма степен ще зависи от развитието на пандемията COVI-19. “Базовото предположение за тази прогноза се състои в това, че към началото на второто полугодие на 2021 година пандемията ще е в значителна степен овладяна поради ваксинацията на голяма част от населението в западните страни и COVID-19 няма да е сериозна пречка за страните с развиващи се пазари. Въпреки това остават много проблеми, включително разпространението на коронавируса и ефективността на ваксините срещу мутациите“, се казва в доклада.

„Освен това държавният дълг в повечето страни се повиши до нива, при които увеличаването на лихвените проценти може да причини сериозна финансова тежест. По-нататъшното повишаване на инфлацията, особено в САЩ и еврозоната, макар и да не е неизбежно, може да предизвика известно затягане на паричната политика  - сектор, който се нуждае от мониторинг в краткосрочен план. Освен това може да продължат и търговските спорове, особено между САЩ и Китай “, предупреждават анализаторите от картела.

„През първото тримесечие на 2021 г., върху нарастването на търсенето, както и преди ще оказват влияние настоящите мерки за изолация, доброволното социално дистанциране и други мерки, свързани с пандемията. В известна степен това може да бъде пренесено и към второто тримесечие на 2021 г. Към края на първото полугодие обаче се очаква ускоряване на икономическата активност, тъй като се очаква, че въздействието на пандемията ще отслабне“, се казва в доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща