ООН: Атомната енергетика е незаменим инструмент за справяне с климатичните промени

Енергетика / Свят
3E news
493
article picture alt description

Атомната енергия може да бъде изключително важен компонент при декарбонизацията на енергийния сектор в държавите-членки, които я избират като част от устойчивото си развитие  и от стратегията си за климатичните промени. Това се казва в нов доклад на Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН), пише специализираното онлайн издание world-nuclear-news. В документа се посочва как използването на местни или регионални уранови ресурси може да бъде платформа за устойчиво развитие.
Докладът е подкрепен от специалисти от Международната агенция за атомна енергия, Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната ядрена асоциация.

Според експертите, атомната енергия е „незаменим инструмент“ за постигане на целите за устойчиво развитие. Тя има решаваща роля за осигуряване на достъпна енергия и намаляване на промените на климата, както и за премахване на бедността, осигуряване на чиста вода, икономически растеж и иновации в индустрията.

Съвременните атомни реактори са разработени на базата на зрели и доказани технологии, които разполагат с високи нива на безопасност и изключителни експлоатационни характеристики. Освен това, в момента се работи върху редица проекти за малки модулни реактори, като някои от тях могат да бъдат внедрени в кратки срокове.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща