Норвежкта Equinor планира постигане на нулеви емисии от дейността си в Норвегия през 2050 г.

Енергетика / Свят
3E news
545
article picture alt description

Норвежкия нефтогазов концерн Equinor обяви преди дни новите си планове за декарбонизация. Компанията смята да намали емисиите от парникови газове от морските и наземните си нефтогазови находища в Норвегия с 40 % през 2030 г. в сравнение с нивото от 2005 г.  и със 70 % през 2040 г. и до почти нулево ниво през 2050 година.

Намаляването с 40 % през 2030 г. е около 5 млн. тона годишно, което отговаря на 10 % от емисиите общо за Норвегия, заявяват от Equinor. През 2018 година компанията е емитирала 13 млн. тона, което е близо до количествата и през 2005 година, която се приема за нивото, от която ще се изчислява бъдещия спад.

„Equnor подкрепя Парижкото споразумение и обществената цел за постигане на чисти нулеви емисии. В процеса на производство вече постигнахме по-високи нива на емисиите от СО2. Сега започваме безпрецедентен набор от дейности в индустрията за съществено понижение на емисиите в Норвегия, стремейки се да достигнем нулево ниво през 2050 г. Това отговаря на климатичните цели на обществото и стратегията ни за създаване на висока стойност с ниско ниво на емисиите“, отбелязва генералният директор на Equinor Eldar Sætre.

Компанията планира да инвестира от порядъка н 50 милиарда норвежки крони (5,66 млрд. долара) до 2030 година, за да намали емисиите „с цел повишаване на дългосрочната конкурентоспособност на находищата и предприятията“.

Задачата, която си поставя компанията обхваща всички емисии от парникови газове от морските и континентални предприятия на Equinor в Норвегия, включително преките –(Scope 1)  и косвени (Scope 2)енергийни емисии от СО2 и метан. Тъй като емисиите от метан на норвежкия континентален шелф са ниски, емисиите от СО2 са преобладаващи.

Понижението с 40 % през 2030 г. ще бъде постигнато чрез значителни мероприятия в областта на енергийната ефективност, цифровизацията и стартирането на няколко проекта за електрификация на ключови находища и предприятия, включително морските находища Troll и Oseberg и завод за производство на LNG (втечнен природен газ) в Hammerfest.

Понижението на емисиите през 2040 г. и 2050 г. ще изисква допълнителни мерки, нови проекти за електрификация, развитие на нови технологии и действия по веригата за доставки, които засега не се описват.
Equinoe очаква, че през 2050 г. добивът на нефт и газ в Норвегия ще спадне повече от два пъти и то при условие за разработка на нови проекти и значителни усилия за увеличаване на добива от големите находища.

Норвежката нефтогазова компания се стреми да използва иновационните си и технологични възможности за разработката на нови конкурентни доставки за създаване на стойност. Сега концернът проучва и развива насоки, свързани с офшорната вятърна енергетика, улавяне и съхранение на въглерод CCS, а също така и производство на водород от природен газ без емисии на парникови газове.

Компанията Equinor е сред най-големите играчи в офшорната вятърна енергетика. През 2019 г. компанията получи право за изграждане на най-големият в света комплекс от офшорни вятърни електроцентрали – Dogger Bank (три по 1200 МВт) във Великобритания с мощност от 3,6 ГВт.

 

Прочетете повече на: https://www.equinor.com/en/news/2020-01-06-climate-ambitions-norway.html

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща