Норвежкият нефтогазов концерн Equinor планира да построи най-големите вятърни централи в Бразилия

Енергетика / Свят
3E news
1582
article picture alt description

Норвежкия нефтогазов концерн Equinor започна процес н лицензиране на морските вятърни електроцентрали в Бразилия Aracatu I и Aracatu II с мощност от по 2 ГВт всяка. Мощността на всяка от централите може да бъде увеличена до 2, 33 ГВт.

Според проекта всеки от офшорните вятърни паркове ще бъде разположен на около 20 километра от брега на дълбочина от 15 до 35 метра. На всеки от обектите ще бъдат изградени 320 вятърни турбини, или по 160 на електроцентрала, а номиналната мощност ще бъде за всяка от 12 МВт.

За всеки от двата обекта ще бъде построена морска подстанция за преобразуване и пренос на електроенергия на крайбрежието. На сушата друга подстанция ще осигурява включването към магистралната преносна мрежа.

Заедно взети двата обекта ще представляват най-големия офшорен вятърен комплекс в света (4 – 4,66 ГВт). За сравнение, по данни на GWEC през 2019 г. изградените в света морски вятърни електроцентрали са от порядъка на 6,1 ГВт, което е рекорд за цялата история на сектора.

Бразилия разполага с най-голямата наземна вятърна енергетика. Според данните от 2019 година, установената мощност надхвърля 15 ГВт. В страната обаче и досега няма изградени офшорни вятърни електроцентрали. Проектът за вятърните морски електроцентрали Aracatu I и Aracatu II ще бъде първият, ако разбира се преди осъществяването му не бъдат построени други мощности в морето.

През миналата година Equinor спечели търг за строителство на офшорната вятърна електроцентрала Dogger Bank в Северно море с установена мощност от 3,6 ГВт при рекордно ниска цена. Също през миналата година нефтогазовата компания на Норвегия получи правото на строителство на офшорната вятърна електроцентрала Empire Wind  с установена мощност от 816 МВт, която ще се състои от 60 до 80 турбини. Предполагаемият обем на инвестиции в този проект се изчислява на около три милиарда щатски долара. С тези проекти норвежката нефтогазова компания става един от най-големите глобални играчи в офшорната вятърна енергетика.

Equinor има за цел да увеличи мощностите от възобновяема енергетика в портфейла на компанията 10 пъти през 2026 година и да стане най-голямото предприятие за вятърна енергетика. Очакването е енергийните мощности на компанията, работещи на основата на ВЕИ да са от порядъка на 4 до 6 ГВт и означава средногодишен ръст с над 30 %.

През 2035 година Equinor планира да увеличи мощностите от възобновяеми източници на енергия до 12 – 16 ГВт „в зависимост от наличието на привлекателни проектни възможности“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща