Норвежката Equinor стана най-големият разработчик на проектите за офшорна вятърна енергетика в САЩ

Енергетика / Свят
3E news
830
article picture alt description

Норвежкият нефтогазов концерн Equinor съобщи, че портфейлът от проекти за офшорна вятърна енергетика в САЩ достига 3,3 ГВт.

Това се случва, след като компанията спечели най-големият към днешна дата търг за вятърни мощности в САЩ с право за изграждане на две офшорни (морски) вятърни електроцентрали край бреговете на щата Ню Йорк. В частност става въпрос за Empire Wind 2 с капацитет от 1260 МВт и Beacon Wind 1 с капацитет от 1230 МВт. Заедно с проекта за вятърна електроцентрала Empire Wind 1 с капацитет от 816 МВт, общият портфейл в портфейла на норвежката компания достига 3,3 ГВт.

През миналата година Equinor и британската ВР се разбраха за партньорство в процеса на работа по проектите за офшорна вятърна енергетика в САЩ, така че и новият проект ще бъде осъществяван съвместно.

Окончателното оформяне на договора зависи от успешното сключване на споразумение за покупко-продажба на електроенергия, което партньорите планират да завършат заедно с Управлението на енергийни изследвания и разработки на щата Ню Йорк – NYSERDA.

Като част от партньорството с държавната NYSERDA се планира Equinor планира да построи първият в Америка завод за производство на вятърни турбини в Port of Albany в северната част на Ню Йорк и като цяло трансформиране на цялото пристанищно пространство, така че Ню Йорк да се позиционира в център за офшорна вятърна индустрия.

Новите вятърни проекти в щата Ню Йорк подчертават стремежа на Equinor да стане водеща компания в сектора при енергийния преход в подкрепа на стратегическата ни цел да станем глобален гигант в морската вятърна енергетика, заявява  генералният директор на Equinor Anders Opedal,

През 2019 г. норвежката компания получи правото за изграждане на най-голямата офшорна вятърна електроцентрала в света – Dogger Bank с мощност от 3,6 ГВт в британски води.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща