Норвежката Equinor продава петролните си активи в САЩ

Енергетика / Свят
3E news
537
article picture alt description

Норвежката компания Equinor (бившата Statoil) се е договорила за продажба на активите си в американското находище Bakken за 900 млн. долара, се казва в съобщение на компанията.

“Equinor  се съгласи да отстъпи интересите си в находището Bakken в щатите Северна Дакота и Монтана в полза на Grayson Mill Energy за общата сума от около 900 милиона долара“, се казва в съобщение на компанията.

Сделката обхваща, както площите, които са експлоатирани от компанията, така и тези, на които не е оперирала – общо 242 000 акра и свързаните с тях активи в Bakken.

През четвъртото тримесечие на 2020 година разрешеният добив от тези активи е бил за 48 хил. барела нефтен еквивалент на ден, уточняват от компанията. Освен сделката за активите Equinor Marketing and Trading ще сключи споразумение с Grayson Mill Energy за превоза на петрол. Предвижда се също така и всички работници и служители по добива на петрол от находището да получат възможност за преминаване на работа към новия собственик.

„Еquinor оптимизира портфейла си от нефт и газ, с цел подобряване на рентабилността си“, се казва още в съобщението.

Сделката влиза в сила от 1 януари 2021 г., а затварянето й се очаква след получаване на необходимите разрешения, се казва в съобщението.

Норвежката компания има значителни активи и в Мексиканския залив. Освен това компанията развива проекти за вятърни електроцентрали на източния бряг на САЩ и в тях играе водеща роля.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща