Новият председател на ЕК вижда в „Северен поток 2“ опасна зависимост от Русия

Климат / Свят
Маринела Арабаджиева
347
article picture alt description

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен смята, че проекта за газопровода „Северeн поток 2“ носи в себе си заплахата от твърде силна зависимост на ЕС от руски енергийни ресурси. Според мнението на бившия военен министър на Германия, „Северен поток 2“ има „икономическо, но също така и политическо измерение“.

„Съществува опасност от твърде силна зависимост от руски енергийни ресурси. За да се диверсифицира енергоснабдяването са важни другите видове енергия...Ние се нуждаем от конкуренция и трябва да отчитаме интересите на нашите източни съседи“, заявява фон дер Лайен в интервю за таблоида Bild.

Европейският парламент след твърде трудно обсъждане на кандидатурата се съгласи с назначението на Урсула фон дер Лайен за нов председател на Европейската комисия за следващите пет години. За подкрепата й бяха необходими 374 гласа, но получи подкрепата от 383 депутата.

Днес по-рано бе излъчено изказване на външния министър на Германия Хайко Маас по време на съвместен брифинг с руския външен министър Сергей Лавров в подкрепа на газопровода „Северен поток 2“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща