Нови 432 проекта за въгледобивни мини планират световните производители

Повечето от проектите са в Китай, Индия, Австралия и Русия

Енергетика / Свят
3E news
1581
article picture alt description

Световните производители на въглища планират в момента да създадат до 432 нови минни проекта с годишен производствен капацитет от 2,28 милиарда тона въглища. Това показват нови изследвания, които поставят целите за забавяне на глобалното изменение на климата под риск, съобщава агенция „Ройтерс“. Китай, Австралия, Индия и Русия представляват повече от три четвърти от новите проекти, според проучване на американския мозъчен тръст Global Energy Monitor. Само Китай сега изгражда още 452 милиона тона годишен производствен капацитет на въглища, посочват анализаторите.

„Докато Международната енергийна агенция току-що призова за гигантски скок към нетните нулеви емисии, плановете на производителите на въглища да разширят капацитета си с 30% до 2030 г. биха били всъщност скок назад“, смята Райън Тейт, анализатор на Global Energy Monitor и водещ автор на доклада.

В доклада се казва, че само четири китайски провинции и региони представляват близо една четвърт от целия предложен капацитет за нови проекти на въглищни мини. Припомняме, че Китай се ангажира да достига пика на своите вредни емисии до 2030 г. и след това поетапно да ги намали до нула през 2060 г. Президентът Си Дзинпин заяви по-рано тази година, че страната ще започне да намалява производството на въглища, но не и преди 2026 г.

Global Energy Monitor заяви, че новите проекти не само застрашават усилията за борба с глобалното затопляне, но могат да рискуват да натоварят компаниите с до 91 милиарда долара блокирани активи.

"Търсенето на въглища рязко намалява и финансирането на нови въглищни проекти на практика вече пресъхва", обяснява Тейт. "Новите мини и разширенията на съществуващите мини ще произвеждат въглища за свят, в който въглищата са нежизнеспособни икономически и несъстоятелни за околната среда.", смята още анализаторът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща