Новак: Водородът е перспективен, но изкопаемите източници на енергия също могат да са екологично неутрални

Енергетика / Свят
3E news
1546
article picture alt description

Темата за развитието на водородната енергетика е абсолютно правилна, перспективна, но изкопаемите източници на енергия могат да бъдат абсолютно неутрални, предвид развитието и прилагането на съвременните технологии за улавяне и преработка на вредните емисии. Това е заявил министъра на енергетиката на Русия Александър Новак по време 11-та министерска среща за чиста енергия, проведена в онлайн формат. Участници в конференцията са министри от 25 големи икономики в света.

„Независимо от шокът за световната икономика в началото на 2020 г., свързан с пандемията COVID-19, правителствата на много страни и големи енергийни компании увеличиха инвестициите във внедряването на „зелени“ технологии, а също така засилиха изискванията към емисиите и отчетността“, заяви той, цитиран от информационните агенции.

„Ръстът на инвестициите във ВЕИ през първото полугодие съставлява 5 %, докато инвестициите на компаниите в добив и проучване намаляха с 20-30 %. Виждаме заявленията на отделни страни, че през 2050 г. планират да постигнат въглеродна неутралност. Намаляването на дела на въглеродите, заради спада на мобилността частично ще се възстанови“,  подчерта руският министър.

„Подкрепяме международните усилия срещу изменението на климата, опазването на околната среда и рационално използване на природните ресурси, осигуряването на достъпа до енергия и развитието на чистите технологии. Големите руски компании от енергийния сектор отчитат въглеродния отпечатък и осъществяват програми за повишаването на екологичността, енергийната ефективност, увеличаването на дела на природния газ и ВЕИ, а също така и оптимизиране на използването на асоциран газ“, допълни още Новак.

По думите му, популярност набира идеята за затворен въглероден цикъл, четирите стъпки, на които са: намаляване на емисиите от въглерод, използване на получения СО2, улавянето и преработката му. „Ръстът на използването на икономиката на затворения въглероден цикъл може да осигури до 40 % намаляване на емисиите от страна на промишления сектор. Тази тематика е една от ключовите в енергийния дневен ред на „Групата на двадесетте“ (G20) и ще намери своето отражение в комюникето на предстоящата министерска среща“, отбеляза министъра.

В същото време Новак призова да се мисли и за стойността на енергията. „Ако говорим за Русия, то ние имаме един от най-диверсифицираните енергийни баланси в света. Присъстват практически всички видове производство на енергия. Дела на газа съставлява от порядъка на 46 %, на атомната енергия – около 19 %, на въглищата и хидроенергетиката – по 18 %. Ние разглеждаме ядрената енергетика като важен фактор при формирането на честа енергетика, развиваме я и не строим само големи блокове, но и АЕЦ с малка мощност, което ни дава възможност да осигурим чиста енергия в отдалечените райони  неразвита инфраструктура“, каза министъра.

„Русия работи активно по използването на нови източници на енергия, в частност по развитието на ВЕИ и водородна енергетика, в това число в сътрудничество с чуждестранни партньори. Темата за развитието на водородната енергетика, към която в последно време се наблюдава нарастващ интерес е абсолютно правилна и перспективна. В Русия, заедно с голелите ни енергийни компании се занимаваме с темата за водородната енергетика, развиваме собствени технологии по цялата верига на доставки на водород, а също така проучваме възможностите за прилагането на съвременни технологии за неговото производство. За развитието на това направление е много важно и международното коопериране“, отбеляза още той.

В същото време по думите на Новак, предвид дневния ред свързан с изменението на климата, много голямо бъдеще остава за природния газ, тъй като газа е източник на енергия с най-ниските от традиционните горива емисии на въглероден двуокис.

„Мисля, че перспективите за увеличаването на неговия дял в енергийния баланс са достатъчно големи, включително и за производството на електроенергия, независимо от нарастването на дела на ВЕИ. Това е достъпно, високо екологично гориво, с възможност за бързо намаляване на въглеродния отпечатък“, смята още той.

Министърът призова движението по посока на „зелената“ енергетика да не се превръща в натиск върху енергийния сектор.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща