Нискотарифните компании искат от ЕС квоти за екологични горива за всички полети

Климат / Свят
3E news
629
article picture alt description

Райънеър (Ryanair), Изиджет (Easyjet) и други нискотарифни компании написаха писмо до ЕС с искане Брюксел да задължи авиопревозвачите да използват определен дял екологични горива за всички полети, а на само за полетите на кратки разстояния, предаде Ройтерс. ЕК цели авиопревозвачите да използват минимален дял от екологични авиационни горива (ЕАГ - Sustainable aviation fuels (SAF) , за да се намалят въглеродните емисии, които секторът изхвърля и които водят до затоплянето на планетата, припомня БТА.

Екологичните авиационни горива са елемент от кошницата мерки на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) за намаляване на авиационните емисии, които включват технология и стандарти, оперативни подобрения и Схемата за компенсиране и намаляване на въглеродните емисии в международната авиация (CORSIA).
Брюксел отхвърли през декември целевия показател от 5 процента за 2030 година, тъй като е твърде нисък.

Група нискотарифни компании, които не се конкурират при полетите на дълги разстояния и екологични организации написаха вчера писмо до ЕК. В него те настоява квоти и да било квоти за ЕАГ да се прилагат не само за полети в Европа, но и за полетите на дълги разстояния от континента.

Ако полетите на дълги разстояния не са част от указа за ЕАГ, то това означава, че тази област от сектора ни, която най-много се нуждае от декарбонизация, не попада под действието на законодателството. Това се посочва в писмото до служителите в ЕС, които отговарят за климата и транспорта, с което агенция Ройтерс посочва, че се е запознала.

Писмото е подписано от Изиджет, Райънеър, Уизеър (Wizzair), Джет2 (Jet2) и неправителствената организация "Транспорт и околна среда".
Авторите на писмото цитираха данни на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол (Eurocontrol), според които 6 процента от самолетите от европейските летища, които изминават над 4000 километра, отделят половината от всички въглеродни емисии от полетите, които тръгват от Европа и напускат континента.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща