Нисковъглеродната електроенергия ще има превес над изкопаемите горива във Великобритания през 2019 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
483
article picture alt description

Националният енергиен оператор в Англия и Уелс -National Grid, прогнозира, че през 2019 г. за първи път след Индустриалната революция, произведената електроенергия от източници с нулеви въглеродни емисии ще надвиши електроенергията, генерирана от въглища.

В периода януари-май 2019 г. от въглища са произведени 2,5% електроенергия, което бележи значително намаление в сравнение с 30,4% за цялата 2009 г. По отношение на производството на електроенергия от атомни, вятърни, соларни и водни централи, съотношението е обратно пропорционално: 47,9% за периода януари-май 2019 г. и 22,3% за цялата 2009 г. Взети заедно, произведената електроенергия от въглища и газ съставлява 46,7 % от общата за първите пет месеца на 2019 г., докато през 2009 г. този процент е бил 75,5.

„Това е историческо постижение за Великобритания, свързано със стремежа на правителството да постигне целите си за нулеви емисии до 2050 г. и показва лидерство в справянето с глобалното предизвикателство“, съобщи National Grid, цитиран от world-nuclear.news. „Достигането до тази преломна точка в производството на чиста електроенергия в Обединеното кралство е резултат на революционно преструктуриране на нашите енергийни източници, продължило с десетилетие“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща