Никозия настоява за по-сурови санкции на ЕС срещу Турция

Турция има свой континентален шелф, разполага със свои изключителни права и извършва съответните сондажни дейности, коментира турският посланик в София

Енергетика / Свят
Галина Александрова
326
article picture alt description

Санкциите срещу Турция, които бяха разгледани в четвъртък от държавите членки на ЕС във връзка с нелегитимните й сондажи край остров Кипър, не са достатъчни по мнението на Никозия, съобщават гръцкото електронно издание Ekatimerini и агенция Фокус.

Представителите на ЕС се договориха да наложат наказателни мерки на Турция заради сондажите, които тя извършва в териториалните води на Република Кипът, за права над които претендира и признатата само от Анкара Турска република Северен Кипър. Санкциите са за спиране на диалога на високо ниво и прекратяване на преговорите по Споразумението за въздушния транспорт. Вероятно ще бъде намалена и предварителната помощ, която Турция, като страна, желаеща да се присъедини към ЕС, получава от съюза.

Заложените в документа мерки са твръде общи и несъдържателни, смятат от Република Кипър. Според критиците на приетия документ той не включва конкретни ограничителни мерки, които ЕС е обещал да наложи на Анкара през юни.

Междувременно турският посланик в България Хасан Улусой коментира на пресконференция днес, че „Има недоразумение, неправилно разбиране на ситуацията“ в отговор на журналистически въпрос за сондажите на Турция край Кипър.   

Турция има свой континентален шелф, разполага със свои изключителни права и извършва съответните сондажни дейности, коментира посланикът. "Севернокипърската република има суверенно право да предоставя разрешение за извършване на такива проучвателни дейности. Това е в съответствие с международното право", заяви той и отбеляза, че сондажните дейности се извършват с такова разрешение.   

Според мен е жалко намесването на ЕС в този процес и отправянето на заплахи за санкции, каза посланикът. Надяваме се, че не биха били предприети стъпки, които биха били погрешни, но винаги сме вярвали, че диалогът е най-правилният инструмент за решаването на въпросите, каза той.   

Посланик Улусой даде днес пресконференция по повод третата годишнина от опита за преврат в Турция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща