Нефтопреработващите заводи в света започват да спират работа, заради намалено търсене

Енергетика / Свят
3E news
552
article picture alt description

Нефтопреработващите заводи по целия свят са започнали да спират производството или да намаляват обемите за преработка, тъй като търсенето на горива се оказва под сериозен натиск, заради пандемията от коронавируса, съобщава агенция Ройтерс.

Според оценката на агенцията, световното търсене на горива през следващото тримесечие ще се понижи с 15 – 20 %, основно заради спирането на полетите в света в резултата на разпространението на коронавируса. Ройтерс отбелязва, че рязкото понижение,  търсенето на нефтопродукти неизбежно ще окаже влияние върху работата на нефтопреработващите заводи.

„В петък бе обявено за първото спиране на нефтопреработващите заводи в Индия и редица европейски страни. Италианската API временно спря работата на нефтопреработващият си завод в Анкона, който е с мощност за 85 хил. барела на ден. В Индия големите нефтопреработващи заводи Indian Oil Corp и Mangalore Refinery and Petrochemicals също съобщиха за форс мажорни обстоятелства“, отбелязва агенцията.
В същото време редица други нефтопреработващи заводи предприемат необходимите мерки за ограничаване на обемите за преработка. По-рано агенцията съобщи, че американската ExxonMobil ограничава производството си в Батън Руж в САЩ.  Някои нефтопреработващи заводи във Великобритания и Германия също ограничиха обемите за производство, френска дъщерна компания на ExxonMobil планира да адаптира производството си към спада на търсенето.

Спадът на необходимостта от нефтопродукти върви заедно със спада на търсенето и на горива. Според мнението на изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, световното търсене на нефт, заради коронавируса може да спадне с 20 млн. барела на ден, а хранилищата за петрол скоро може да бъдат запълнени.

Основните фактори за спада на търсенето са пандемията от коронавируса и „ценовата война“ на петролния пазар. По последни данни на СЗО в света вече са регистрирани над 634 хил. случая на заразяване с коронавируса, като почти 30 хил. са с летален изход. В същото време страните от ОПЕК+ не успяха да се споразумеят за ограничаването на добива на петрол. Така от 1 април те вече не съществува. В резултат от началото на месец март световните цени на петрола вече спаднаха почти двойно от началото на годината – между 40 – 50 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща