Немски депутат: САЩ не трябва да ни шантажират заради „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
403
article picture alt description

САЩ не трябва да шантажира Германия във връзка със строителството на „Северен поток 2“, това противоречи на отношенията между суверенни държави, а всички противоречия трябва да се решават чрез диалог, както и въпросът за санкции срещу Русия, заяви председателят на германо-руската група в немския Бундестаг Роби Шлунд, която заедно с негови колеги е на посещение в САЩ, пишат руските издания.


„Надявам се, имайки предвид интересите на Германия, правителството да н отстъпи (по въпроса за строителството на „Северен поток 2“). Тъй като не трябва суверенна държава да позволява да бъде шантажирана. Необходим е диалог. Същото се отнася и за санкциите. Германия трябва да има възможност да обезпечи енергийната си сигурност чрез надеждни и конкурентни по цена източници. Това е пазар. Това е икономика. Ако правителството отстъпи, то ние ще се радваме да вземем участие в следващото правителство на Германия“, е заявил още той.

САЩ са против строителството на газопровода „Северен поток 2“, тъй като според тях проектът ще засили влиянието на Русия върху политиката на европейските страни. Освен това САЩ категорично лобират за налагане на продажбата на американски LNG на европейския пазар. Президентът на САЩ Доналд Тръмп на 12 юни заяви, че проучва въпроса за въвеждане на санкции срещу „Северен поток 2“, но смята, че най-добрият начин за противопоставяне на руското влияние в енергийния сектор на Европа е продажбата на LNG от САЩ за ЕС. Това разбира се не попречи и за внасяне на законопроект в американския конгрес срещу този и други руски газопроводи.

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителството на две тръби за пренос на газ с капацитет от общо 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Предварителните планове са за изграждане до края на 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща