Не е изключено цената на златото да достигне и 1600 долара за унция

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
726
article picture alt description

Не е изключено цената на златото да достигне нивото от 1600 долара за унция през следващите 12 месеца, но при най-оптимистичен сценарий, смятат анализаторите от Citigroup. За осъществяването на такъв сценарий обаче е необходимо изпълнение на редица условия, в частност намаляване на лихвените нива в САЩ до нула. Това може да стане, ако базовата лихва на Федералния резерв е равна на нула и ако Федералния резерв търси други методи за допълнителна подкрепа на икономиката, например връщане към програмата за покупка на активи, отбелязват анализаторите от Citigroup.

В последно време Федералният резерв дава сигнали за готовността да намали лихвата, но за понижението й до нула изобщо не става въпрос. Председателят на Федералната резервна банка от Минеаполис в петък заяви, че е призовал за понижението на лихвата с 0,5 процентни пункта на последното заседание, а колегата му от Сент Луис  е гласувал за понижението и с 0,25 п.п.

Както е известно, Федералният резерв на заседанието си на 18-19 юни запази основната лихва по federal funds rate в диапазона от 2,25-2,50% годишно.

Според съобщенията, стойността на златото с незабавна доставка по време на азиатската търговия в петък е достигнала до 1411,63 долара за унция за пръв път от септември 2013 г., надхвърляйки нивото от 1400 долара за унция. 

Ръстът на цената на благородните метали и другите защитни активи се дължи на ескалацията на напрежението в Близкия Изток, след свалянето от Иран на американски безпилотен самолет, след нарушаване на въздушната пространство над Иран. От Министерство на отбраната на САЩ потвърдиха информацията, но заявиха, че той е бил свален в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща