„Нафтогаз“ ще иска компенсация при прекратяването на транзита на газ от Русия през 2020 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
894
article picture alt description

Украинската национална компания „Нафтогаз“ смята да подаде иск в международен съд за компенсации в случай на прекратяване от следващата 2020 г. транзит на газ от Русия през украинската територия. Това е заявил в петък, 5 юли изпълнителният директор на „Нафтогаз Украйна“ Юирй Витренко. Така реагира топмениджърът на критиката от страна на ръководителя на политическия съвет на украинската партия „Опозиционна платформа – За живо“ Виктор Медведчук по свой адрес, отбелязват украински и руски агенции.

Витренко е отбелязал, че Киев е заинтересоват от запазването на транзита на газ от Русия за Европа през територията на Украйна, но при прозрачни условия и в съответствие с европейското законодателство.

Ще продължаваме да отстояваме съгласувана с Европа конструктивна позиция на преговорите за продължаване на транзита. Ние искаме да има транзит“, написа Витенко на страницата си във Фейсбук.

Ако няма транзит, заради „политическата позиция“ на Русия, то „чрез международния арбитраж ще искаме компенсации“, добавя той. „Имаме достатъчно юридически основания“, отбелязва изпълнителният директор на украинската компания.

Припомняме, че действащите договори за доставка и транзит на газ от Русия през територията на Украйна изтичат в края на 2019 г. Няма яснота за бъдещите перспективи за доставка и транзит на газ. Датата на следващите тристранни газови преговори във формат Русия-Украйна-ЕС се очаква през септември, но неофициално.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща