„Нафтогаз“: Украйна е заплашена от техногенна катастрофа в случай на срив на нагнетяването на газ в подземните газохранилища

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1146
article picture alt description

Украйна е заплашена от техногенна катастрофа, ако в началото на отоплителния сезон няма нагнетени 20 млрд. куб м газ е заявил председателят на Нафтогаз Украйна Андрей Коболев.

„Ако в началото на отоплителния сезон в хранилищата няма 20 млрд. куб м, това е огромен риск от техногенна катастрофа. Затова, без да преувеличавам – Украйна ще замръзне, е написал Коболев в петък във Фейсбук.


По думите му, сега в подземните газохранилища са нагнетени 13,8 млрд. куб м газ, а за да се достигне до нивото от 20 млрд. куб м трябва компанията на ден да нагнетява по 60 млн. куб м. „Не трябва да се спира, забавяне за ден-два ще срине изпълнението на графика и наваксването вече ще е невъзможно“, отбелязва председателят на компанията, цитиран от украински медии.

Той подчертава също така, че компанията е решила да отложи изплащането на дивиденти и да нагнети необходимото количество газ. „Смятаме, че не е приемливо замръзване на страната и загубата на нова тазова война. Готов съм за това решение да поема лична отговорност“, добавя Коболев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща