„Нафтогаз“ : Транзитът на газ от Русия през Украйна ще спре през 2020 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
858
article picture alt description

Транзитът на руски газ за страните от Европейския съюз през територията на Украйна ще бъде прекратен през 2020 г., заяви изпълнителният директор на компанията „Нафтогаз“ Юрий Витренко на конференция за бъдещето на Украйна като страна транзитьор.

„През 2020 година няма да има транзит през Украйна“, каза той.

„Засега не виждам оптимизъм или почва за очакване, че ще има разумна договореност (на тристранните преговори за транзита между Европейската комисия, Русия и Украйна) и, че ще бъде (продължен) транзитът през Украйна“, добави Витренко, цитиран от руското издание Вести икономика.

 

В разговор с журналисти той каза също, че липсата на транзитен договор след 2020 г. „това е най-вероятният сценарий“. Според мнението на изпълнителния директор на „Нафтогаз“, когато бъде построен „Северен поток 2“, Русия няма да има нужда от необходимостта да използва украинското трасе за доставка на газ за ЕС.

Ако Русия прекрати този транзит, страната „ще загуби около 4 % от БВП“, изчислява Витренко.

Изданието припомня думите на премиера на Русия Дмитрий Медведев, че запазване на транзита на руски газ през Украйна след 2019 г. е възможно, но при някои условия.

 

„Подчертавам: ние не се отказваме от транзита по действащия газопровод. Нито „Северен поток 2“, нито „Турски поток“ предвиждат такива решения нито по отношение на Украйна, нито по отношение на други страни“, отбелязва Медведев.

„В частност, ние сме готови да запазим транзита на газ през украинската газотранспортна система и след 2019 година. Разбира се, при спазване на определени условия. Ние неведнъж говорим за тях. Накратко, това касае уреждане на отношенията между заинтересованите компании, изгодни икономически и търговски параметри за сделка, а също така и стабилна политическа обстановка“, цитира изданието думите на Медведев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща