„Нафтогаз“ съобщи за вариант за договор с „Газпром“, но не за транзит, а за размяна на газ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
595
article picture alt description

„Нафтогаз“ допуска възможността за сключване с „Газпром“ за периода след 2019 г. на договор не за услуги за транспортиране на газ, а за размяна на газ с прием от украинската страна на границата с Русия и връщане на границата с ЕС. Това пише във вторник изпълнителният директор на кампанията Юрий Витренко на страницата си във Facebook.

“Имаме резервен вариант...Ако „Газпром“ изобщо не иска да поема рискове свързани с украинския регулатор и оператора на газотранспортната система (според европейските правила именно операторът и националният регулатор имат съответни пълномощия за определяне/промяна на тарифите и други съществени условия по договора), то „Нафтогаз“ е готов да поеме тези рискове. В такъв случай ние предлагаме на „Газпром“ да сключи с „Нафтогаз“ договор не за услуги за транспортиране, а за размяна на газ“, пише Витренко.

Както става ясно от обяснението му, по такъв договор „Газпром“ ще предава на украинската страна на границата с Русия определени количества газ, а „Нафтогаз“ ще предава същите количества на границата с ЕС, което ще се потвърждава от газотранспортните оператори на Словакия, Унгария, Полша и Румъния.

Плащанията за транзита при такъв договор за „размяна“ ще бъдат оформени не като тарифи за транспортиране, а като марж, размерът, на който украинската компания ще изчислява в съответствие с европейските правила, ще ги съгласува с представители на ЕС и представи за преговори с „Газпром“, описва схемата Витренко.

Като допълнително условие той посочва сключване между „Газпром“ и „Укртрансгаз“ „ споразумение за свързване на украинската и руската газотранспортни системи“. „Нас ни устройва предложението на ЕС – осигурява техническа възможност за постъпването на газ от Русия за Украйна при обем не по-малък от 90 млрд. куб м газ годишно. Тоест ще има 30 млрд. куб м допълнителни количества за транзит, достъпни както за газпромовски газ, така и за газ от други компании“, отбелязва Витренко.

Действащият договор между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за транзит на руски газ за Европа е със срок на действие до края на 2019 г. Представителят на ръководството на „Газпром“ Сергей Кузнец във вторник пред журналисти обясни, че към настоящия момент не е възможно сключването на договор за транзит на газ с „Нафтогаз“ по европейските правила, тъй като украинската компания, както и преди съвместява дейности по продажба на природен газ и транспортиране. Опериращата газотранспортната система на Украйна компания „Укртрансгаз“ е дъщерна на „Нафтогаз“. Припомняме, че украинската страна трябва да приключи процеса по разделяне на дейностите на компанията, а процесът тече изключително бавно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща