Нафтогаз започва да търгува с газ на Украинската енергийна борса

Енергетика / Свят
Галина Александрова
583
article picture alt description

"Нафтогаз Трейдинг" ООД, която е част от групата "Нафтогаз" и продава газ на промишлени потребители, започва да купува и продава газ чрез електронната платформа на Украинската енергийна борса (УЕБ). Изходът от газовото подразделение на групата Нафтогаз за борсова търговия ще увеличи прозрачността на формирането на пазарната цена на газа и ще увеличи обема на търговията с газ в Украйна, обяви Министерството на съобщенията НАК “Нафтогаз на Украйна”.

За да участват в наддаването, заинтересованите страни трябва да приключат процедурата за ОЗК и да получат акредитация на борсата.

„От много време следим внимателно търговията на енергийната борса. Решението за прехвърляне на част от търговията с газ на борсата беше предшествано от цялостен анализ. Ние проучихме положителния опит на Ukrgazvydobuvannya и Ukrtransnafta, които в продължение на много години успешно търгуват петролни продукти на УЕБ. Борсовата търговия в условията на свободна конкуренция ще позволи да се премахнат всички въпроси, свързани с пазарния характер на нашите цени, и да се добави публичност към нашите търговски дейности. Нафтогаз е отворен за сътрудничество, каним всички да станат наши контрагенти в конкурентната борсова търговия ”, заяви ръководителят на газовото подразделение на групата Нафтогаз Андрей Фаворов.

Нафтогаз Трейдинг вече получи акредитация в УЕБ. Очаква се компанията да проведе първия конкурс за продажба на газ в УЕБ до края на юни. Сега се планира да се продава газ при условия на доставка в рамките на следващия месец след търга, както и същия месец, в който се проведе търгът.

Очаква се освобождаването на Нафтогаз Трейдинг да позволи на борсата значително да увеличи ликвидността на търговията. Търговията с природен газ в УЕБ се провежда повече от две години, като в тях участват около 200 търговци и частни минни компании. В същото време обемът на търговията на фондовата борса засега остава сравнително малък, тъй като повечето споразумения на украинския газов пазар са подписани чрез директни договори. През 2017 г. на борсата бяха продадени 137,1 милиона кубически метра. м газ, през 2018 г. - 154,2 млн. куб. метра.

Търсенето на газ в индустриалния сегмент през 2018 г. възлиза на почти 17 милиарда кубически метра. м.

„Влизането на голяма газова компания със значителен пазарен дял в борсата е важно събитие. Подобна стъпка може да бъде основа за създаването на истински конкурентен пазар на газ в Украйна. Мисля, че сега това ще повлияе положително на представителността на борсовите котировки. Преди това те бяха сформирани в УЕБ от частни газови компании, местни и международни търговци. Не е тайна, че цените на групата Нафтогаз са значителен еталон за пазара. Сега имаме отлична възможност да добавим още по-голяма прозрачност, конкурентоспособност и предсказуемост на украинския газов пазар ”, обобщи Алексей Дубовски, ръководител на борсовия комитет за украинската енергийна борса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща