Напрегнати преговори за Европейския климатичен закон

ЕНП държи намалавянето на вредните емисии до 2030 г. да бъде с 55 процента

Енергетика / Свят
Георги Велев
1444
article picture alt description

Схемата за търговията с въглеродните емисии най-вероятни ще бъде въведена и в авиационни и корабния транспорт в близко бъдеще. Това заяви евродепутатът Паскал Канфин, член на групата Renew Europe и председател на комисията по околна среда в ЕК (ENVI) по време на брифинг за журналисти, преди гласуването на Климатичния закон. Той допусна, че е напълно възможно законът да влезе в сила още преди края на тази година. Очаква се евродепутатите да гласуват в Брюксел законът още тази сряда, а след това той да бъде разгледан и от Съвета на Европейския съюз.

Припомняме, че само преди месец Европейската комисия обяви новите си мерки за редуциране на вредните емисии, според който до 2030 г. ЕС трябва да намали с 55% излъчваните в атмосферата въглеродни емисии, спрямо нивата им от 1990 г. Според Канфин 55% е правилният баланс между климатични цели и икономическото възстановяване на общността след коронавирусната криза. Самият Канфин е привърженик и на Механизма за корекция на въглеродните емисии на границата на ЕС. Този механизъм има за цел да предотврати изтичането на въглеродно интензивните индустрии в резултат на ценообразуването на квотите вредни емисии в системата за търговия с емисии на ЕС (ETS).

Според евродепутатът следващата стъпка ще бъде и създаването на по-добра кръгова икономика в ЕС, в която да се наблегне на възможностите за рециклиране и повторно оползотворяване на ресурсите в общността.

Освен механизмите за вредните емисии от съществено значение за постигането на целта от 55% ще бъде развитието на енергийната ефективност и възобновяемите източници. Именно чрез обновяването на сградния фонд в ЕС ще се създадат много нови работни места тук, в общността, смята още евродепутатът.

Парламентарната комисия по околна среда гласува в подкрепа на климатичните цели, които всяка държава-членка трябва да изпълнява индивидуално. Ясно е, че неутралността на климата няма да бъде възможна, ако не вземем всички на борда, обясни по-рано Канфин в интервю за Euractiv.

Не можем да си позволим да имаме пълна свобода на държавите в избора им дали да предприемат политики по отношение на климата или не, ако сме сериозни по отношение на неутралността на климата. Дори Полша сега планира да затвори всички свои електроцентрали на въглища до 2049 г. И ние приехме на пленарното заседание преди две седмици регламента за Фонда за справедлив преход, който дава на страните с конкретна отправна точка достъп до допълнително финансиране.“, припомни Канфин. Той припомни, че именно ENVI комисията е предложила вече целта на Европа за намаляване на емисиите да бъде увеличена до 60% :

Очаквам гласуването в сряда да бъде много трудно, тъй като различните политически групи в ЕП като тези на Европейската обединена левица, Зелените и по-голямата част от социалдемократите с Renew ще подкрепят тази цел. Надявам се някои членове на ЕНП, особено най-младите, да поемат своята отговорност. Крайният резултат при гласуването вероятно ще зависи от тях. След обявяването на намеренията на Китай за достигане на климатичен неутралитет през 2060 г., Европейският парламент, който гласува целта от 60% за 2030 г. Това ще бъде още едно послание за надежда“, обясни още Канфин в интервюто си. Самият той е убеден, че борбата с климатичната криза е предизвикателството на нашето поколение.

Според първоначалните оценки на Международната енергийна агенция (IEA), глобалното търсене на енергия през 2020 г. може да спадне с около 6%, стана ясно още по време на срещата. Данните бяха изнесени от Франсоа Дежан от Европейска агенция за околната среда. Оттам все още не могат да дадат точна оценка с колко точно биха спаднали вредните емисии през 2020 г. заради кризата с коронавируса. Все пак, дори и след възстановяването на работата на икономиките, емисиите няма да достигнат нивата си от 2019 г., смята още Дежан.

ЕНП подкрепя 55 на сто редуциране на емисиите

Най-голямата политическа партия в ЕП – Европейската народна партия продължава да отстоява позицията за 55% намаляване на емисиите. Ние силно подкрепяме предложението на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и искаме Европа да бъде въглеродно неутрална през 2050 г., обясни на семинара и Петер Лийзе от ЕНП.  Той добави, че от 1990 г. досега Европа е успяла да редуцира с 25 на сто вредните си емисии. Сега ще бъдат необходими много промени в икономическите сектори, за да се постигнат новите цели, и то само за десет години. Ние смятаме, че това е достижимо, а в направената оценка за 60% е прекалено голяма цел. Затова разчитаме на експертната оценка на Европейската комисия за намаление с 55 на сто на емисиите, добави Лийзе.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща