Най-новата емисия облигации за 20 млрд. евро на ЕС вече е хит на дълговия пазар

Във вторник беше пласирана емисия 10-годишни дългови книжа от името на всички-страни членки на ЕС за подпомагане на възстановяването от COVID 19 по плана Следващо поколение на ЕС (Next Generation EU)

Икономика / Свят
Георги Вулов
724
article picture alt description

Интересът към пласираната във вторник емисия 10-годишни облигации от името на ЕС в размер на 20 млрд. ево (24.26 млрд. долара) за подпомагане на възстановяването от COVID 19 (по плана за възстановяване Следващо поколение на ЕС – Next Generation EU) привлече инвеститорския интерес на следващия ден в сряда, първия ден за търговия на емисията, съобщи „Ройтерс“.

Облигациите поскъпнаха рязко на вторичния пазар, което е поредната илюстрация за силното търсене и показва, че пазарът е погълнал с лекота големия обем емитирани книжа.

Това е най-голямата досега продажба на институционален дълг с единичен транш, която отчете почти рекордно записване от 142 млрд. евро или седем пъти над обявената стойност на емисията.

Доходността, от 0.086% при предлагането на емисията, спадна с близо 6 базисни пункта до 0.035% в сряда, което показва, че търсенето е значително и пазарът добре приема най-новата европейска емисия.

Според „Ройтерс“, това е знаково събитие за ЕС, тъй като т. нар. общи облигации са емитирани от името на всички страни-членки на съюза.

Подобно повишено търсене имаше и след първата емисия на дългове в ЕС, подкрепяща програмата за безработица SURE, по-малката програма за подкрепа чрез облигации.

„Дори и ние сме малко изненадани, че емисията успя да привлече купувачи толкова бързо, като се има предвид нейният размер“, каза банкер, участващ в продажбата на облигации. Той обясни, че инвеститорите са привлечени да купят първата емисия от програмата за възстановяване срещу COVID-19, за която е планирана обща сума от 800  млрд. евро. „Новата емисия ще се превърне в много по-ликвидна програма за финансиране от SURE, тъй като поевтиняването на дълга на ЕС също спомогна за привличането на инвеститори“, прогнозира банкерът.

Във вторник вечерта, след като приключи предлагането на емисията, на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан обяви, че над 50% от облигациите с топ кредитен рейтинг "AAA, продадени във вторник, са отишли за инвеститори в 27-членния ЕС и около 13% за инвеститори от Азия и Америка, а останалите в хедж фондове и инидивидуални инвеститори чрез инвестиционни посредници. Той каза още, че около 25% от инвеститорите са централни банки, 37% са закупени от управители на фондове и 11% от застрахователни фондове.

"Успяхме наистина да заинтересуваме и да привлечем дългосрочни инвеститори, което очевидно беше нашата цел и съм щастлив от тази структура на инвеститорите“, каза Хан, цитиран в разспространено от ЕК съобщение до медиите.

В предлагането на емисията са участвали 7 банки: френсксата BNP Paribas, италианската Intesa Sanpaolo SpA, втората по големина германска банка DZ Bank, британската група HSBC Holdings, датската Danske Bank, испанската Banco Santander и американската Morgan Stanley.

Ден преди да стартира предлагането на емисията, „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ) съобщи, че Европейската комисия е отстранила някои от големите световни банки да участват в новата мащабна програма за емитиране на дългове, като се позова на установени напоследък случаи, в които местните регулатори са ги наказали за формиране на картели на облигационните и на валутните пазари.

По информация на представител на ЕК, пожелал анонимност, сред отстранените банки са британската Barclays, трите американски JPMorgan Chase & Co, Bank of America, Citigroup, японската Nomura Holdings, италианската UniCredit и френската Credit Agricole.

Според официално съобщение, в което не се посочват имената на отстранените банки, Европейската комисия е оценявала дали „първичните дилъри, признати за виновни за нарушаване на антитръстовите правила, са предприели необходимите коригиращи мерки, за да прекратят практиката“. Докато тези мерки не бъдат предприети, тези финансови институции "няма да бъдат поканени да участват в индивидуални синдикирани сделки", заяви ЕК.

JPMorgan, Nomura, Citigroup и Bank of America са отказали коментар, а останалите банки не отговориха на запитването от WSJ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща