На Варшава ще й се наложи да съгласува с „Газпром“ строителството на алтернативния на Русия Baltic Pipe

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
712
article picture alt description

Проектът на Варшава за строителство на алтернативния на Русия газопровод Baltic Pipe от Норвегия през Дания за Полша, за да може полската и съседните й страни да се снабдяват с норвежки, а не с руски газ все пак ще трябва да бъде съгласувана с „Газпром“. Това става ясно от публикация на вестник The Financial Times.
Във водите на Балтика, Baltic Pipe се пресича с газопровода Nord Stream 2, с осъществяването, на който Полша се бори.

„Пресичането с Nord Stream 2 e много важно“, казва за FT анализаторът по енергетика и варшавски консултант в Polityka Insight , Robert Tomaszewski. „Gaz-System трябва да сключи споразумение с „Газпром“ по този въпрос. Това е технически въпрос, но аз бих могъл да си представя ситуация, в която „Газпром“ може да го отложи, или да направи този процес много дълъг“.

Както бе съобщено, през ноември миналата година операторите за транспортиране на газ от Полша и Дания - Gaz-System и Energinet взеха инвестиционно решение и се договориха за съвместно строителство на газопровода Baltic Pipe. Газопроводът е с дължина от 900 километра и ще осигурява възможност за доставка на 10 млрд. куб м природен газ от Норвегия през Дания до Полша и други страни от региона, както и ще осъществява доставка на газ от Полша за Дания и Швеция. Предвижда се доставките на газ да започнат през 2022 г. Стойността на газопровода се оценява на сумата от 1,6 – 2,1 млрд. евро, а разходите се предвижда да бъдат поделени поравно между Energinet и Gaz-System.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща