Монтираха втория слой на вътрешната защитна обвивка на втори енергоблок на АЕЦ „Аккую“

Енергетика / Свят
3E news
519
article picture alt description

В реакторната сграда на втори енергоблок на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция монтираха втория слой на вътрешната защитна обвивка (ВЗО), която е един от основните елементи на системата за безопасност на централата. Обвивката осигурява защитата на реакторното отделение и е опора за полярния кран, с помощта на който при експлоатацията на АЕЦ се изпълняват операции по обслужването на реактора.

ВЗО е изградена от стоманена облицовка, осигуряваща херметичност на реакторното отделение, и специален бетон. Вторият слой на обвивката е метална конструкция, съставена от  24 секции. Масата на секциите е от 5 до 7 тона, а височината – 6 метра. Те са заварени помежду си и се съединяват в единна цилиндрична конструкция, която е висока 12 метра.

Монтирането на нивото на вътрешната защитна обвивка е сложна и продължителна технологична операция, а след монтажа височината на реакторната сграда на втори енергоблок се увеличи с 12 метра и достигна 16,95 метра.

„Завърши още едно важно събитие за тази година – монтирането на втория слой на вътрешната защитна обвивка на реакторното отделение. В продължение на няколко месеца специалистите извършваха монтажа на секциите в единна конструкция В реакторното отделение на втори енергоблок сега продължава работата по изграждане на шахтата на реактора“, подчерта директорът на изграждащата се АЕЦ Сергей Буцких.

Секциите на вътрешната защитна обвивка са произведени в завод в Ленинградска област. Оборудването бе транспортирано по море от Санкт Петербург до площадката на АЕЦ „Акуую“ в провинция Мерсин, Турция.

Реакторните сгради на енергоблоковете на АЕЦ „Аккую“ се оборудват с двойна защитна обвивка. Външната обвивка е направена от стоманобетон и е проектирана така, че да издържа всякакви екстремни външни въздействия – земетресения до девета степен, цунами, урагани и други.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща