Молдова получава от 1 октомври отстъпка от 10-15 долара за газа от Русия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
174
article picture alt description

Цената на руския газ за Молдова от 1 октомври 2019 г. ще се понижи от настоящите 235 долара за 1000 куб м с 10-15 долара. От 1 януари отстъпката може да достигне до 45-50 долара, а от 1 април – 70 долара. Това е заявил президентът на Молдова Игор Додон на пресконференция след посещението си в Русия. В събота той каза, че в рамките на срещата си с руския лидер Владимир Путин се е договорил за намаляване на стойността на доставките на природен газ за страната.

След миналогодишното понижение е включена цена на газа от 168 долара в тарифите, а реалната цена е 235 долара и нарастването на тарифите трябваше да е с 45-50 %. Договорихме се от 1 октомври отстъпката да е 10-15 долара, а крайният механизъм ще ни даде възможност да не повишаваме тарифите за газа през тази година, а през следващата, от 1 януари цената може да поевтинее с 45-50 долара, а от 1 април може да стане със 70 долара по-ниска“, е обяснил президентът, цитиран от агенциите. Според уточнението, действащият договор за доставка на газ изтича в края на 2019 г. и за Молдова би било изгодно да продължи действащото споразумение, за да избегне повишението на стойността на горивото.

„Що се касае по въпроса за транзита на газ – към днешния ден имаме три варианта, но няма да разказвам в детайли за тях. Но аз съм уверен, че от 1 януари 2020 г. ние ще имаме газ“, е добавил Додон, според Прайм.

Молдова получава синьо гориво от „Газпром“ по договор, подписан още през 2008 г., като цената на газа се формира в зависимост от цената на петрола на световните пазари. Действието на договора приключва на 31 декември таза година. Наскоро Додон обсъди ситуацията с доставките на газ с вицепремиера на Русия Дмитрий Козак, а освен това изпрати до руските управляващи официална молба за обсъждане на възможностите за предоставяне на отстъпка от цената за Молдовската Република.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща