Молдова води преговори с „Газпром“ за получаване на газ от „Турски поток“

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
282
article picture alt description

Молдова води преговори с „Газпром“ за възможността да получава газ от газопровода „Турски поток“. Това е заявил министъра на икономиката на страната Вадим Бринзан на брифинг днес, цитиран от местни и руски агенции.

Молдова търси алтернативни трасета за внос на руски газ, тъй като в края на 2019 г. изтича договорът за транзита през Украйна.

„Водим преговори с „Газпром“ за получаване на газ през „Турски поток“. Планираме да инициираме четиристранни преговори между Украйна, Румъния, България и Молдова за получаване на газ от този газопровод, както и да обсъдим технико-икономическите особености на този начин на получаване на газ“, е заявил Бринзан. По думите му, дискусията между страните щ есе състои на платформата на Европейската комисия, която ще бъде посредник.

„Освен това през следващите дни ще бъде утвърден новият председател на Moldovagaz Вадим Чобан, който ще продължи преговорите с „Газпром“ за продължаване или предоговаряне на договора за доставка на газ“, е добавил министъра.

Сега Молдова получава природен газ от „Газпром“ по договор, подписан още през 2008 г., като цената се определя в зависимост от цената на петрола на световните пазари. Действието на договора приключва на 31 декември тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща