Могерини: ЕС ще изпълнява Съвместният общ план за действие, докато МААЕ потвърждава спазването на ядрената сделка от Иран

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
844
article picture alt description

ЕС е ангажирана с изпълнението на ядрената сделка, докато МААЕ потвърждава спазването на  Съвместния общ план за действие от Иран. Това е съобщила в четвъртък дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.
В румънския град Сибиу се провежда неформална среща на ЕС.


„Ще изпълняваме договора дотогава, докато Иран изпълнява сделката и докато МААЕ потвърждава това в докладите си“, е заявила Могерини пред журналисти, като е отбелязала, че Съвместният общ план за действие играе ключова рола за сигурността на Европа.


„Разчитам на спазване на 100-процента на ангажимента по този важен документ“, е добавила тя, цитирана от световните агенции.
ЕС, министрите на външните работи на Германия, Франция и Великобритания ще продължат да полагат усилия за осъществяване на законна търговия с Иран включително чрез механизма за разплащания със страната – INSTEX, се казва и в съвместно изявление на външните министри на европейските страни и дипломат номер едно – Федерика Могерини.


В отговор на оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение и въвеждането на санкциите на 2 май срещу петролния сектор, а после и срещу производството на стомана, алуминий и мед, Иран заяви, че се оттегля по два пункта от ядреното споразумение – в частност се касае за запасите за обогатен уран и тежка вода. Техеран заяви, че не смята за обвързан с ограниченията по отношение на тях и обяви 60-дневен срок за преговори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща