Министърът на енергетиката на Русия се надява на голямо търсене на петрол през 2020 г.

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
872
article picture alt description

Търсенето на петрол през 2020 г. ще е голямо, смята министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

„Сега не бих правил такива точни прогнози, тъй като на пазара ситуацията се променя непрекъснато, но е очевидно, че пазарът сега е достатъчно балансиран“,  е казал през журналисти министъра в коментар на оценката на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за излишък на пазара през 2020 г.

„Виждате, че волативността не е голяма. Също така е много непредсказуема ситуацията, какво може да я променят. Ще наблюдаваме как ще се промени ситуацията, как се развива и ще вземем съответните решения“, е пояснил той, цитиран от руските агенции.

„Струва ми се, че пазарът е обезпечен с ресурси. Търсенето в голяма степен ще зависи от икономическите взаимоотношения между големите държави и тук виждаме позитивни стъпки. Затова се надяваме, че търсенето ще също толкова голямо, колкото и през миналите години“, е допълнил Новак.

В последния си месечен доклад МАЕ съобщи, че допуска свръхпроизводство на петрол през 2020 г., поради ръст на доставките от страни, които не влизат в ОПЕК и основно от САЩ – с 2,1 млн. барела на ден в сравнение с 2 млн. барела на ден през 2019 г. Търсенето според МАЕ пък ще се увеличи с 1,4 млн. барела на ден през 2020 г. в сравнение с 1,2 млн. барела на ден през 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща