Министерство на екологията на Русия предлага да се уточнят принципите на мониторинг на радиационната обстановка в страната

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
426
article picture alt description

Министерство на екологията и природните ресурси на Русия предлага да бъдат направени промени в постановлението на Правителството от 2014 г. „За държавен мониторинг на радиационната обстановка на територията на Руската Федерация“ за определяне на принципите на функциониране на Единната държавна автоматизирана система за мониторинг.

Уведомлението за разработка на поправките е публикувано в четвъртък на портала на нормативните правни актове, съобщава ТАСС.

„Необходимостта от внасяне на промени е поради установени проблемни въпроси при прилагането на нормите на постановлението, предвид опита от първо прилагането при осъществяването на държавен мониторинг на радиационната обстановка на територията на Руската Федерация от основните участници в дадените дейности - „Росгидрометом“ и държавната корпорация „Росатом“, се казва в съобщението.

Министерството на екологията и природните ресурси съобщава, че измененията, предвидени в проекта „са насочени към определяне на насоките, състава и принципите на функциониране на Единната държавна автоматизирана система за мониторинг на радиационната обстановка на територията на Руската Федерация и нейните функционални подсистеми.

По-рано председателят на „Росгидромет“ Максим Яковленко е съобщил за ТАСС, че федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда през 2020 – 2021 г. планира да пусне в Русия с  системата „Метеоаларм“, където прогнозите за опасния явления, в това число и информация за съдържанието на радиоактивни елементи в атмосферата ще бъдат съпроводени с пояснения, доколко това е опасно за хората и какво следва да се предприеме.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща