Милер: Украйна няма да може през тази година да подпише нов договор за доставка на газ по правилата на ЕС

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
776
article picture alt description

Основният въпрос в газовите отношения между Русия и Украйна касае сключването на пряк договор за доставка на газ, без решаването, на който може би няма да има възможност за реверс на руски газ от Европа, е заявил председателят на „Газпром“ Алексей Милер на пресконференция след годишното събрание.

„Всъщност основният, първият въпрос е този за преките доставки на руски газ за украинския пазар. От този въпрос зависи много. Ако Украйна каже, че не, то съответно от страна на Русия на границата с Украйна ние няма да имаме задължения съответно за газотранспортни мощности за подаване на съответни  количества . Сега такива газотранспортни мощности има. Ако отговорът е „не“, това не е просто въпрос за транспортиране, а ще имаме ли такива газотранспортни мощности на границата или не – Украйна трябва да мисли на първо място не за транзита, а за собственото си газоснабдяване. Ще бъде ли възможен реверс, дали спадне значително, или такава възможност изобщо няма да има?“, е казал той, цитиран от Финмаркет.

„Въпросът за доставката на газ по преките договори, това е също така и въпрос за съотношението в цената за украинските потребители. Украйна трябва да реши по какви цени  трябва да доставя газа до своите потребители. Дали ще е чрез доставка по реверс, който е значително по-скъп или не. Но на този въпрос също трябва да има отговор „да“.  Ако украинската страна прояви интерес към сключване на нов пряк договор, то цената на газа за украинските потребители ще е по-евтина с 25 %. Затова, когато започват да питат за транзит, за обемът на този транзит, това означава, че поставят коня пред каруцата“ , е казал председателят на руската компания.

Милер е подчертал, че Украйна вече не е могла да подпише нов договор за доставка на газ по европейските стандарти и по европейските условия. „Украйна, до края на годината, до изтичане на действащият договор няма да може да подпише нов договор по законодателството на ЕС. Този влак вече замина, може само да гледат края на този влак“, е подчертал Милер.
„Ние казваме: готови сме да продължим действащия договор с Украйна. Но този договор трябва да бъде икономически целесъобразен за руската страна“, е добавил той.

Председателят на „Газпром“ е подчертал, че преговорите за сключване на нов договор за доставка на газ и за неговия транзит през територията на страната за Европа ще започнат само след избирането на новото  правителство на Украйна. В такъв случай ще може да се допусне, че за „Газпром“ и „Нафтогаз“ има шанс да започне преговори от нулата. По думите на Милер, такъв вариант на събитията е „различен от нулата“.

Ако не бъде намерено решение за доставките на газ за Украйна и транзита на руски газ за Европа до изтичане на действащия договор, то по думите на председателя на „Газпром“, на новогодишните празници ще е весело. „1 януари е новогодишен празник. Е, ако е Нова година, значи ще е забавно“, се пошегува не така забавно Милер.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща