Мета-изследване на институтите Франхофер: Германия може би ще трябва да внася водород

Енергетика / Свят
3E news
1355
article picture alt description

Трите института Фраунхофер -  Fraunhofer ISI, Fraunhofer ISE и Fraunhofer IEG публикуваха съвместно изследване за бъдещото търсене на водород в Германия. 

Докладът, подготвен по поръчка на Националният водороден съвет на Германия -  (Nationaler Wasserstoffrat),представлява сам по себе си мета изследване. Тоест авторите не моделират бъдещите потребности от водород, а обобщават материали от предшестващи изследвания по този въпрос. Проучването работи и със сценарии, но не като прогнози за бъдещето, а като възможности за развитие и технико-икономическите пътища при различни предположения. 

Резултатите от работите показват, че колкото повече трябва да се намалят емисиите от въглерод (СО2), толкова повече нарастват потребностите от водород. Колкото по-рано бъдат постигнати климатичните цели, толкова по-бързо ще са необходими големи обеми от водород. 

Към днешна дата годишното производство на водород в Германия е 57 ТВтч. То почти напълно се базира на изкопаеми горива. 

По данни на изследването, през 2030 г. търсенето на зелен водород и неговото производство може да е около 80 ТВтч. Очаква се то да нарасне до 100-300 ТВтч през 2040 г. и да скочи до 400-800 ТВтч през 2050 г. Както става ясно разликата според различните оценки е в доста широки граници. От това следва да се заключи, че водородът и синтетичните продукти са необходими за енергийния преход, но в същото време енергоносителите остават важни. Следователно енергийната ефективност ще става все по-важно. 

Изследването определя най-голямото търсене на водород и синтетични продукти на такава основа в индустриалния сектор. През 2050 г. ще са необходими до 500 ТВтч. Като най-големите клиенти се очертават черната металургия и химическата промишленост.

Определени са също така и значителни потребности в транспортния сектор. През 2050 г. за транспорта ще са необходими от 150 до 300 ТВтч. Особено внимание се отделя на международните въздушни и морски превози, където потребностите варират от 140 до 200 ТВтч. Голям потенциал се отчита и в сектора на автомобилните превози. 

Мета изследването установява и ново търсене в сегмента на недвижимите имоти – до 200 ТВтч през 2050 г. 

За да бъде удовлетворено потенциалното търсене на водород ще е необходим голям внос. Освен това обемът на внос на продуктите, базирани на водород вероятно ще надхвърлят вноса на чист водород. Авторите дори смятат, че голяма част от вътрешното потребление ще се покрива от внос.

Според изследването, развитието на търсенето на водород и на продукти, базирани на негова основа ще зависи от много фактори. 

Разглеждат се и сценариите, които залагат на ролята на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод  (CCS). 

Става ясно, че само няколко изследвания потвърждават значението на улавянето и съхранението на въглерод (CCS). Ако тази технология обаче стане по-разпространена, бъдещото търсене на водород и производните ще спадне, тъй като може да се запазят стари производствени процеси с улавяне на емисии. Следователно възможната роля на CCS за промяна на „играта“ трябва да бъде внимателно наблюдавана и анализирана допълнително. 

Важни са също така и предположенията за качеството на наличната и устойчива биомаса. В някои области биомасата се конкурира с водорода и продуктите на основата на него. По-големите количества биомаса също намаляват нуждата от водород и синтетични продукти и поради това, както се посочва конкретно за Германия, е необходимо да се изясни потенциалът в страната. 

Докладът за пълното изследване е достъпен на: https://www.isi.fraunhofer.de/content/dam/isi/dokumente/cce/2021/Metastudie_Wasserstoff_Abschlussbericht.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща