Мерки за привличане на повече туристи през настоящия сезон, 2020 г. и 2021 г. обсъдиха министър Ангелкова и Националния борд по туризъм

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
5003
article picture alt description

Мерки за привличане на повече туристи през настоящия сезон и подготовката на лято 2020 и 2021 г., както и за удължаване крилата на активните сезони обсъдиха в рамките на работна среща министърът на транспорта Николина Ангелкова, представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и с членове на организацията.

 

Туризмът е хоризонтален сектор, чието устойчиво развитие е от съществено значение за националната икономика и редица други подотрасли, свързани с формирането и реализацията на туристическия продукт. От качеството на предлаганите услуги зависят не само ръстовете на посетители и приходи, но и притокът на повече инвестиции, разкриването на работни места и растежът в регионите, посочи министър Ангелкова.

 

Тя припомни, че преди ден е провела работна среща с водещи български и чуждестранни туроператори, с които са били дискутирани актуални теми за сектора и нагласите на пазара за летния туризъм през 2020 и 2021 г., за което е необходима поне година подготовка.

 

Още в края на миналата и началото на 2019 г. предупреждавахме, че след три години на непрекъснат ръст в туризма тази година ще е трудна и се очаква спад от някои пазари, отбеляза министър Ангелкова. Част от прогнозите се потвърдиха, но по други дестинации резултатите са много добри и това е плод от съвместните ни усилия през последните години.

 

Министърът и представители на крупните инвеститори в българския туризъм се обединиха около тезата, че е нужна пълна мобилизация по цялата система в туризма. Важно е държава и бранш заедно да допринасят за престижа на страната като дестинация пред международните си партньори, отчитайки сложността на тази мисия в условията на силна международна конкуренция в региона.

Представителите на големите курорти и хотелски вериги у нас, обединени в НБТ, изразиха подкрепа за готвения механизъм за стимулиране на организирания туризъм. Предприемачите потвърдиха становището си, че сега е моментът да се отделят повече средства за популяризиране на бранд България. Така дестинацията ще стане по-разпознаваема и търсена за четири сезона в предлагането на конкурентен продукт с много добро съотношение между цена и качество. Министър Ангелкова обърна внимание, че един от фокусите сега трябва да е върху ранните записвания за 2020 г. Бяха обсъдени и предложения за разширяване крилата на активните сезони чрез атрактивни оферти за месеците май, юни и септември, като се ползва и положителният опит на други държави.

Министър Ангелкова анонсира, че предстоят срещи и с другите организации в туризма, както и отделни дискусии по туристически пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща