Меркел и Джонсън се обявиха против връщането на Русия в Г-8

Икономика / България
Галина Александрова
150
article picture alt description

Все още не може да става дума за връщане на Русия в Г-7, предвид случилото се в Солсбъри (атаката срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му), продължаващата нестабилност и гражданска война в Украйна и провокациите на Русия не само в Украйна, но и на други места. Това заяви британският премиер Борис Джонсън на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел. Борис Джонсън бе посрещнат вчера от демонстранти, скандиращи "Спрете Брекзит!" близо до канцлерството в Берлин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По въпроса за връщане на Русия в Г-8 германският канцлер заяви, че макар да се наблюдава известно раздвижване в позицията на руския президент Владимир Путин към Украйна, то не е достатъчно, за да гарантира връщането на Москва в групата.

Русия бе изключена от Г-8, сега Г-7, преди пет години като наказание за анексирането на Крим. Всички настоящи членове на Г-7 въведоха санкции срещу Москва.

По-рано днес германски правителствен говорител заяви, че ако Русия даде някакъв сигнал, че е готова да промени позицията си по конфликта в Украйна, Г-7 може да обсъди връщането й във формата, припомня Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп намекна по-рано тази седмица, че Русия трябва да бъде поканена обратно в Г-8.
"Мисля, че е много по-подходящо Русия да е вътре (. . .) защото много неща, които обсъждаме, са свързани с Русия", отбеляза президентът.

По темата "Брекзит" Джонсън изрази увереност, че ще може да предоговори споразумението, ако искането на Европейския съюз за предпазен механизъм за ирландската граница отпадне.

"Искам да кажа съвсем ясно на всички наши германски приятели и на германското правителство, че ние във Великобритания искаме сделка. За нас е необходимо предпазният механизъм да отпадне. Ако успеем да постигнем това, съм напълно сигурен, че можем заедно да продължим напред", каза британският премиер.

Ангела Меркел заяви на пресконференцията, че е възможно Европейският съюз и Великобритания да намерят решение на въпроса с предпазния механизъм за ирландската граница през следващите 30 дни.

Меркел отправи за пореден път призив към Великобритания да постигне сделка за излизането си от ЕС, предаде ДПА.
И Меркел, и Джонсън изразиха желание за договаряне на сделка преди 31 октомври. Меркел подчерта обаче, че са взети мерки и за сценарий на Брекзит без сделка. Според Меркел е важно Великобритания да напусне ЕС по такъв начин, че двете страни да запазят близки и приятелски отношения в бъдеще.

Германският канцлер подчерта необходимостта след Брекзит ЕС и Великобритания да обсъдят споразумение за свободна търговия помежду си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща