Меркел: Газовата директива на ЕК не може да спре „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
692
article picture alt description


Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че газовата директива на Европейската комисия в новата си редакция няма да може да спре строителството на газопровода „Северен поток 2“ и вероятността проектът да се състои е голяма.

„Новата газова директива дава на Европейската комисия големи възможности за възражения. Но тя не може да предотврати това“, каза канцлерът в четвъртък вечерта, цитира думите й вестник „Ханделсблат“. „Проектът е получил голяма част от разрешенията“, е допълнила още тя.

При това, по думите на Меркел, ще бъде запазен и транзит през Украйна, която трябва да остане „транзитна страна“, независимо от „Северен поток 2“. Меркел планира да обсъди този въпрос с новия президент на Украйна е вече го е обсъдили с президента на Русия.

„Дадох дума“, е заявила още Ангела Меркел.

В същото време основният кандидат за изборите за Европейски парламент от Европейската народна партия и представител на Християн-социалният съюз Манфред Вебер е категоричен, че в случай на избирането му за председател на Европейската комисия ще направи всичко възможно за спиране на проекта. Меркел обаче смята, че по този начин Вебер огласява опасения на някои страни от Източна Европа.

„Като цяло мисля, че това е оправдан проект“, смята тя.

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ тече активно, като на територията на Германия вече се изгражда приемна станция. Липсва само едно от разрешенията за строителството по дъното на Балтийско море – от управляващите в Дания, която сама предложи трети маршрут. Вчера стана ясно също така, че Датската енергийна агенция е предоставила за обществено обсъждане документите по ОВОС

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща